«Πόλεμος» ΗΠΑ-Ρωσίας & στο φεγγάρι με αφορμή αμερικανική αποστολή

Η Ρωσία έχει δεσμευτεί να υπερασπιστεί το φεγγάρι και με στρατιωτικά μέσα, εφόσον απαιτηθεί, από μια αμερικανική αποστολή, την οποία η Μόσχα αποκαλεί ουσιαστικά «εισβολή». 

Αυτή ήταν η ρωσική απάντηση, αφότου ο Πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε τα σχέδια του για έναρξη μιας αμερικανικής αποστολής με αντικείμενο την μόνιμη εξερεύνηση στον δορυφόρο της γης, ισχυριζόμενος ότι το φεγγάρι αποτελεί έδαφος των ΗΠΑ.

Η Ουάσιγκτον εργάζεται τώρα για ένα νομικό σχέδιο για την αποστολή αυτή στο φεγγάρι με τη βοήθεια του Καναδά, της Ιαπωνίας και ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η διαστημική υπηρεσία της Ρωσίας δήλωσε ότι η κίνηση αυτή των ΗΠΑ κινδυνεύει να μετατρέψει το φεγγάρι σε «νέο Αφγανιστάν ή Ιράκ».

Η Nasa δαπανά δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στο σχέδιο Artemis, το οποίο στοχεύει στην υλοποίηση μιας μόνιμης «βιώσιμης εξερεύνησης» της Σελήνης έως το 2028.

Την ίδια περίοδο η Ρωσία είναι έτοιμη να στείλει ένα διαστημικό σκάφος στο φεγγάρι για πρώτη φορά μετά από 45 χρόνια, σε μια προσπάθεια να βρει νερό στην επιφάνεια του και να «οδηγήσει τον κόσμο» στην εξερεύνηση του διαστήματος.

Το διαστημικό σκάφος Luna-25 αναμένεται να απογειωθεί τον Οκτώβριο του 2021 και να μεταβεί κοντά στο Νότιο Πόλο, την αποκαλούμενη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού.

Η αποστολή, είναι σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, οι οποίες επιδιώκουν επίσης να βελτιώσουν το διαστημικό τους πρόγραμμα. Το όλο θέμα έχει προκαλέσει ένταση μεγάλης ισχύος ίσως της πιο σοβαρής από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, παρόλο που και οι δύο υπερδυνάμεις απλώς προσπαθούν να υλοποιήσουν φιλόδοξα προγράμματα, δεκαετίες μετά τη μείωση της χρηματοδότησης νέων αποστολών στο Φεγγάρι.

Η NASA απο την πλευρά της εφαρμόζει την οδηγία για την πολιτική διαστήματος που εξέδωσε ο Πρόεδρος Τραμπ για να «υλοποιήσει ένα καινοτόμο και βιώσιμο πρόγραμμα εξερεύνησης με εμπορικούς και διεθνείς εταίρους για να επιτρέψει την ανθρώπινη παρουσία σε ολόκληρο το ηλιακό σύστημα».

Αυτά τα σχέδια θα επιτρέψουν στη NASA την επιστροφή στη Σελήνη το 2024 – αυτή τη φορά να μείνει – με τις ΗΠΑ να ηγούνται ενός συνασπισμού εθνών και εταιρειών.

Τα φιλόδοξα σχέδια των ΗΠΑ θα επιτρέψουν σε αμερικανικές εταιρείες να ανεφοδιάζουν τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ενώ σχεδιάζεται η εκκίνηση διαστημικών πτήσεων από το έδαφος των ΗΠΑ, παρέχοντας ασφαλή, αξιόπιστη και οικονομικά αποδοτική πρόσβαση σε τροχιά χαμηλής γης και στο Διαστημικό Σταθμό.

Η ραχοκοκαλιά της NASA για την εξερεύνηση στο διάστημα είναι ο μεγαλύτερος πύραυλος που κατασκευάστηκε ποτέ, ο Space Launch System (SLS) και το διαστημόπλοιο Orion.

Μαζί με τους συνεργάτες της η NASA θα χρησιμοποιήσει το διαστημικό της όχημα που θα είναι σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, ως σημείο στάσης για αποστολές που θα επιτρέπουν στους αστροναύτες να εξερευνήσουν περισσότερα μέρη της σεληνιακής επιφάνειας από ποτέ.

Με λίγα λόγια όμως Αμερικανοί και Ρώσοι, δεν τους φτάνει η γη και κοντράρονται τώρα και στη Σελήνη, στην οποία θέλουν να δημιουργήσουν εμπορικές και στρατιωτικές βάσεις όπως φαίνεται.

Πηγή: «Πόλεμος» ΗΠΑ-Ρωσίας & στο φεγγάρι με αφορμή αμερικανική αποστολή