Πλούτωνας ο πιο παράξενος πλανήτης του γαλαξία μας και τα μυστήρια του!

Γράφει η Δέσποινα Μοίρου

Ο Πλούτωνας ανακαλύφθηκε το 1930 και υποβιβάστηκε σε έναν νάνο πλανήτη. Η πίεση στην επιφάνεια του Πλούτωνα είναι 1/100.000 της πίεσης στη γη όμως παραμένει μεγαλύτερη από την πίεση του Ερμή,η της σελήνης.
Πως θα κατασκευάσω έναν “Πλούτωνα “; θα έφτιαχνα ένα μείγμα, ένα υλικό χημείας ωπου θα πρόσθετα μαζα από τον Ιαπετο ( φεγγάρι του Κρόνου ), μία δόση από τον Τρίτωνα( φεγγάρι του Ποσειδων ),και αρκετές δόσεις Άρη. Ετοιμος ο πλανήτης με την ιδιόρρυθμη γεωλογία, όπου δεν υπάρχει σε άλλο ουράνιο σώμα. Αυτός πλανήτης έχει μόνο τομισό πλάτος των Ηνωμένων Πολιτειών.
 Για να ολοκληρώσει ένα “πλουτωνίο etος”,χρειάζεται 248 γηινα χρονιά , για να τελέσει  μια πλήρη περιφορά γύρω από τον ήλιο. Ο Πλούτων παρέα με τα πέντε φεγγάρια του βρίσκεται στο τέλος του ηλιακού μας συστήματος,στη ζώνη Κέπλερ απέχοντας από την πεζή Γαία μας πέντε δις χιλιόμετρα.Η απόσταση που χωρίζει τον παγωμένο πλανήτη από τον καυτο ήλιο είναι 7,4 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα!pluto-5836207_960_720
Ο Πλούτωνας και ο δορυφόρος του χάρων, παρομοιοι στο μέγεθος, περιστρέφονται μεταξύ τους ισάξια ,σαν δύο δίδυμοι πλανήτες.
Η αραιή ατμόσφαιρα του είναι γεμάτη υδρογονάνθρακες, πάνω του πλέουν παγόβουνα από άζωτο μεθάνιο, διοξείδιο του άνθρακα, βάραθρα μήκους έως 600 km,πεδιάδες γεμάτες κρατήρες όπως η “Κθουλου”, και άλλες λαμπερές χωρίς κρατήρες όπως η “Σπουτνικ”!

234HL7890FSDMB356D

Μυστήριο: υπάρχει ζωή στον συναρπαστικό πλανήτη ;

Ο μυστηριώδης πλανήτης μπορεί να διαθέτει υπόγειο ωκεανό νερού από την αρχή της δημιουργίας του. Εξαρχής διέθετε υγρό στοιχείο στο  υπόγειο του , που υπάρχει ακόμη, πιθανόν όταν δημιουργήθηκε να ήταν πιο ζεστό. Μελέτες του New Orizon το 2015 της NASA, και υπολογιστικές προσομοίωσης του εσωτερικού του παραξενου πλανήτη, έφερε στην επιφάνεια ένα  “καυτό παρελθόν”, μιας Θέρμης αρχής 4,5 δις εκατομμύρια χρόνια!
Ο σκοτεινός πλανήτης καθώς σχηματιζόταν σε διάστημα 30.000 ετών βομβαρδίζεται από διαστημικούς βράχους κι άλλα υλικά του σύμπαντος τα οποία ανεβάζουν την θερμότητα του μιας και εκρηγνυόταν στην επιφάνεια του. Έτσι ως συνέπεια οι πάγοι του Πλούτωνα γεννησαν τον μυστηριώδης υπόγειος ωκεανούς νερού υπάρχει ως σήμερα κάτω από το επιφανειακό στρώμα πάγου. Η μυστηριώδη σκοτεινή λίμνη του Πλούτωνα αποτελείται από άλατα, αμμωνία, και ακόμη πιο μέσα στο βρίσκεται ένας στέρεος πέτρινος πυρήνας. Τι κι αν η θερμοκρασία στην επιφάνειά νάνο πλανήτη φτάνει τους – 20022 βαθμούς Κελσίου ; Κρατώντας έτσι Παγωμένο και ναρκωμένο τον εσωτερικό ωκεανό του; Από τη στιγμή που το νερό θεωρείται βασικό συστατικό της ζωής, το ότι Πλούτωνας κρύβει έναν ολόκληρο υδάτινο κόσμο τον καθιστά σημαντικό Πλανήτη για την αναζήτηση ζωής στο σύμπαν.

plutona

Πως οι πάγοι του Πλούτων είναι τοςο μαλακοι και έτοιμοι να ραγίσουν;

Στην επιφάνεια του πλούτωνα υπάρχει ένας παγετώνας σε σχήμα καρδιάς ισοδύναμος με το μέγεθος της πολιτείας του Τέξας.
Παρά την τεράστια απόσταση του ψυχρού πλανήτη από τον ήλιο, και την αργη περιφορά του γύρω του(248 χρόνια), έχει ενεργό γεωλογική δραστηριότητα. Αυτό οφείλεται στο εσωτερικό του, τα πετρώματα στο υπέδαφος του γένουν θερμότητα που προέρχεται από την έκκληση ραδιενεργών στοιχείων κλεισμενα εκεί στον πυρήνα του. Έτσι είπανε και οι πάγοι φαντάζουν έτοιμοι να σπάσουν κάτι που δε συμβαίνει σε κανένα άλλο παγωμένο πλανήτη  του συστήματος μας.
ploutonas-xionie-an

Τα βουνά του Πλούτωνα καλύπτονται από κόκκινο  χιόνι

Πως είναι τόσο μικρό ουράνιο σώμα φέρει βουνά ύψος τρία.300 μέτρων δηλαδή όσο και ο Όλυμπος ; Ψηλές βουνοκορφές του πλανήτη σπινθηροβολουν Ένα υλικο λαμπερό .Προκειται για Χιόνι μεθανίου καλύπτει τις οροσειρές του μυστηρίου πλανήτη. ρίχνει κόκκινο χιόνι στο συναρπαστικό πλανήτη
Περαστικά παγόβουνα επιπλέουν σε μια θάλασσα νιτρόγονου.
   plutwna

 Οι δορυφόροι του Πλούτωνα

Οι δορυφοροι του παγωμενου Πλούτωνα :Ο Χαρων,ο κέρβερος ,η Υδρα ,η Νύξη και η Στυξ  σε χωρίζουν επίσης για τις φωτεινές επιφάνειες τους.Πιθανολογειται ότι υγροί και παγωμένοι όπως ο Πλούτωνα.
plutonas 2

Μυστηριώδης απουσία κρατήρων τον Πλούτωνα

Είναι αυτό ένα σημάδι ” η  απουσία κρατήρων ” ότι ο πλανήτης είναι πολύ νέος ακόμα ηλικιακά στο πλανητικό μας σύστημα;
Ο Πλουτων δεν έχει στο εσωτερικό του πέτρωμα Λάβα, επομένως δεν έχει καμία ηφαιστειακή δραστηριότητα!Ο πυρήνας του είναι βραχώδης.
Κοινό χαρακτηριστικό των πλανητών και των δορυφόρων τους ,είναι η ύπαρξη κρατήρων στις επιφάνειες τους, που έχουν γεννηθεί είτε από ηφαιστειακή έκρηξη, είτε από σύγκρουση με μετεωρίτες και κομήτες. Πολλοι πλανήτες ,δορυφόροι και άλλα Ουράνια σώματα,υπέστησαν  στην επιφάνεια – δέρμα τους lifting ,καθώς μέσω εκρήξεων των ηφαίστειων τους επουλώνει τα σημάδια και τις σχισμες που είχαν από συγκρούσεις με μετεωρίτες.Η Γη και η Σελήνη έχουν πολλούς κρατήρες στην επιφάνεια τους ορατους και μη , από συγκρούσεις μεγάλων ουράνιων σωμάτων μέσα στα 4,6 δισ χρόνια ζωής του ηλιακού συστήματος.
Μετα την επίσκεψη του διαστημοπλοίου New Horizons επιβεβαιώθηκε η απουσία κρατήρων στον Πλουτων!

Ακόμη Ένα μυστήριο: δεν υπάρχουν καθόλου σημάδια από πτώση μετεωριτών πάνω του, στην παγωμένη του επιφάνεια .

“Αχτύπητος ” στην κυριολεξία ο μαγικός πλανήτης μα άθικτη την επιφάνεια του !
Σαν να υπάρχει Αόρατη ασπίδα προστασίας στην επιφάνεια του ,που κάθε πτώση άλλου ουρανού σώματος αποτρέπεται.
Άξιο απορίας ότι στην ζώνη Καιπερ όπου Κόμητες, δορυφόροι , εξωπλανήτες , αστεροειδής και μετεωρίτες “χορεύουν κολλητά”, εφάπτονται ,συγκρούονται και έχουν ” πληγές “,δεν έχουν ακουμπήσει τον μυστήριο πλανήτη! Ουδείς κρατήρας και χτύπημα στη λαμπερή επιφάνεια του.
plutona

ψεκάζει άζωτο στο σύμπαν :Από που γεννά non stop το ατέλειωτο άζωτο η επιφάνεια του πλανήτη ?

Ακόμη ένα μυστήριο είναι ότι η ατμόσφαιρα του που αποτελείται από άζωτο ,αντί να παραμένει το άζωτο πάνω στην επιφάνεια του πλανήτη συγκεντρωμένο ,δέχεται στο διάστημα. Από που προέρχεται το άζωτο που διαχέεται ; Πως διαχέεται συνεχώς από την ατμόσφαιρα του, παραμένει σταθερό η ποσότητα του ;και πως είναι ατελές και αντικαθιστάτε και ανανεώνεται συνέχεια από νέο αζώτου;
Επίσης παράδοξο είναι το γεγονός ότι η ποσότητα αζώτου μετά από τόσα δισεκατομμύρια χρόνια θα έχει διασκορπιστεί στο σύμπαν. Πως όμως ξανά γεννιέται και διασκορπίζεται άθικτο στη ζωή του καιπερ;
Ένας τόσο μικρός πλανήτης με μάζα μικρότερη από της σελήνης, μήπως κρύβει κάποιο μυστήριο στο βραχώδη πυρήνα του; Μήπως υπάρχει μια μυστήρια γεωλογική διεργασία που γεννά το άζωτο στον πυρήνα τελικά ,κι από κει ταξιδεύει στην επιφάνεια του και σκορπίζεται στο σύμπαν;
Ploutonas-1000x500
Το ηλιακό μας σύστημα άφησε τον πιο μυστηριώδη συναρπαστικό πλανήτη για το “τέλος “του, στη άκρη του ηλιακού μας συστήματος !Μήπως αυτό το “τέλος ” σηματοδοτεί με τον μυστήριο πλανήτης ότι εκεί  είναι “η αρχή ” ενός αχανούς γαλαξιακου συστήματος !