Πλανήτης Άρης: Εκεί που ο ήχος είναι διαφορετικός από τη γη

Φανταστείτε ότι βρίσκεστε σε μια συναυλία που γίνεται στον πλανήτη Άρη. Κάθεστε μπροστά μπροστά, κοντά στη σκηνή και η συναυλία αρχίζει. Τι θα ακούσετε από το κλασσικό έργο που θα παίζει η ορχήστρα;

Η απάντηση είναι πως θα ακούσετε ένα συνονθύλευμα ήχων που θα σας ζαλίσει. Θα ακούγατε πρώτα τους υψηλούς τόνους από τα φλάουτα, τα βιολιά και την άρπα και στη συνέχεια θα έφταναν στα αυτιά σας οι ήχοι από το βιολοντσέλο και τα τύμπανα.

Και αυτό γιατί ο ήχος στον Άρη δεν ταξιδεύει ομοιόμορφα όπως στη γη, αλλά εξαρτάται από τη συχνότητα. Όσο πιο ψηλή είναι τόσο γρηγορότερα ταξιδεύει και όσο πιο μπάσα τόσο αργότερα.

Και για να σας λύσουμε την απορία με αυτό το φανταστικό πείραμα σας λέμε ότι ο ήχος στον Άρη δεν ταξιδεύει μακριά. Για να ακούσετε κάτι θα πρέπει να βρίσκεστε κοντά στην πηγή του ήχου. Με άλλα λόγια εάν σε αυτήν την συναυλία στον Άρη καθόσασταν στις πίσω σειρές, θα βλέπατε τους μουσικούς να παίζουν τα όργανα, αλλά δεν θα ακούγατε το παραμικρό αφού ο ήχος δεν θα έφτανε μέχρι εκεί.

Όλα αυτά έχουν προκύψει από μετρήσεις και ηχογραφήσεις που έκανε το ρομποτικό όχημα «Perseverance Rover» το οποίο βρίσκεται στην επιφάνεια του πλανήτη και συλλέγει πληροφορίες.