Μυστήριο! Ροζ χιόνι στις ιταλικές Άλπεις

Μεγάλη συζήτηση έχει προκύψει μετά την εμφάνιση ροζ πάγου στις ιταλικές Άλπεις. Ο Biagio Di Mauro του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας της Ιταλίας είπε ότι το ροζ χιόνι πιθανότατα προκαλείται από το ίδιο φυτό που βρέθηκε στη Γροιλανδία.

Επιστήμονες στην Ιταλία διερευνούν τη μυστηριώδη εμφάνιση του ροζ πάγου στις Άλπεις, που προκαλείται από φύκια που επιταχύνουν τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος.
Υπάρχει συζήτηση για το από πού προέρχονται τα φύκια, αλλά ο Biagio Di Mauro του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας της Ιταλίας δήλωσε ότι το ροζ χιόνι που παρατηρείται σε τμήματα του παγετώνα Presena πιθανότατα προκαλείται από το ίδιο φυτό που βρέθηκε στη Γροιλανδία.

«Τα φύκια δεν είναι επικίνδυνα, είναι ένα φυσικό φαινόμενο που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη, αλλά και στους Πόλους», δήλωσε ο Ντι Μάουρο, ο οποίος είχε προηγουμένως μελετήσει τα φύκια στον παγετώνα Morteratsch στην Ελβετία.

Το φυτό, γνωστό ως Ancylonema nordenskioeldii, βρίσκεται στη λεγόμενη Σκοτεινή Ζώνη της Γροιλανδίας, όπου λιώνει επίσης ο πάγος. Κανονικά ο πάγος αντανακλά περισσότερο από το 80% της ακτινοβολίας του ήλιου πίσω στην ατμόσφαιρα, αλλά καθώς εμφανίζονται φύκια, σκουραίνουν τον πάγο έτσι ώστε να απορροφά τη θερμότητα και να λιώνει πιο γρήγορα.

«Ότι σκουραίνει το χιόνι το κάνει να λιώσει γιατί επιταχύνει την απορρόφηση της ακτινοβολίας», δήλωσε ο Ντι Μάουρο. «Προσπαθούμε να ποσοτικοποιήσουμε την επίδραση άλλων φαινομένων εκτός από το ανθρώπινο στην υπερθέρμανση της Γης», δήλωσε ο Ντι Μάουρο, σημειώνοντας ότι η παρουσία πεζοπόρων και λιφτ του σκι θα μπορούσε επίσης να έχει αντίκτυπο στα φύκια.

Πηγή: Μυστήριο! Ροζ χιόνι στις ιταλικές Άλπεις