Επιστήμονες: Γιατί εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι

Μια νέα αποκάλυψη ερευνητών του Imperial College ρίχνει νέο φως στο γεγονός που πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια οδήγησε στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων που ως τότε ήταν το κυρίαρχο είδος στη Γη.

Όπως αναφέρει ο Independent, οι επιστήμονες του γνωστού πανεπιστημίου διαπίστωσαν ότι ο αστεροειδής που χτύπησε τον πλανήτη μας και προκάλεσε την κλιματική αλλαγή που εξαφάνισε τους δεινοσαύρους έπεσε στη Γη με «γωνία θανάτου».

Συγκεκριμένα, ο αστεροειδής χτύπησε τον πλανήτη μας με γωνία 60 μοιρών, η οποία προκάλεσε τον χειρότερο δυνατό «πυρηνικό χειμώνα» που θα μπορούσε να συμβεί, σκοτώνοντας το 75% της ζωής στη Γή.

«Το χτύπημα του αστεροειδούς απελευθέρωσε τεράστιες ποσότητες αερίων στην ατμόσφαιρα που οδήγησε στα γεγονότα που κατέληξαν στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων», είπε ο επικεφαλής της έρευνας.

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν προσομοιώσεις του τρόπου με τον οποίο ο αστεροειδής χτύπησε τη Γη και κατέληξαν ότι η γωνία των 60 μοιρών πάνω από τον ορίζοντα ήταν η «γωνία θανάτου» για τα τεράστια ερπετά.

Πηγή: Επιστήμονες: Γιατί εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι