Διερεύνηση των 7 νέων κόσμων ετοιμάζει η NASA με το τηλεσκόπιο Webb

Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας για την ανακάλυψη των 7 πλανητών στο μέγεθος της Γης, ή αλλιώς του συστήματος Trappist-1, που βρίσκονται 40 έτη φωτός μακριά, οι αστρονόμοι θεωρούν πως το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb θα μας βοηθήσει να μάθουμε αν κάποιος από αυτους τους πλανήτες θα μπορούσε ενδεχομένως να υποστηρίξει ζωή. 

«Αν αυτοί οι πλανήτες έχουν ατμόσφαιρες, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb θα είναι το κλειδί για το ξεκλείδωμα των μυστικών τους», δήλωσε ο Doug Hudgins, επιστήμονας του Προγράμματος Εξωπλανητών στην έδρα της υπηρεσίας στη Ουάσινγκτον. «Εν τω μεταξύ, οι αποστολές της NASA, όπως τα Spitzer, Hubble, Kepler, κάνουν συμπληρωματική έρευνα σε αυτούς τους πλανήτες», πρόσθεσε. 

«Αυτοί είναι οι καλύτεροι σε μέγεθος Γης πλανήτες για να τους κατηγοριοποιήσει το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, ίσως και για ολόκληρη τη διάρκεια της ζωής του», είπε η Hannah Wakeford, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Κέντρο Πτήσεων Goddard της NASA. Σε αυτό το Κέντρο, οι επιστήμονες και οι μηχανικοί εξετάζουν επί του παρόντος το τηλεσκόπιο, που θα είναι σε θέση να δει αυτούς τους πλανήτες στο υπέρυθρο φάσμα, πέρα από τις δυνατότητες που έχουμε σήμερα. 

«Το τηλεσκόπιο Webb θα αυξήσει κατά πολύ τις πληροφορίες που έχουμε για αυτούς τους πλανήτες. Με την εκτεταμένη κάλυψη μήκους κύματος θα είμαστε  σε θέση να δούμε αν οι ατμόσφαιρές τους έχουν νερό, μεθάνιο, μονοξείδιο ή διοξείδιο του άνθρακα ή/και οξυγόνο», δήλωσε επίσης η ερευνήτρια.