Κοσμοδρόμιο στην Τουρκία – “Διαστημική” συνεργασία Πούτιν-Ερντογάν

Η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία “Roscosmos” είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία την έναρξη της πολύπλευρης συνεργασίας στον τομέα του διαστήματος, ανακοίνωσαν στο πρακτορείο INTERFAX από το Γραφείο Τύπου της κρατικής διαστημικής υπηρεσίας.

“Αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται η διμερής διακυβερνητική συμφωνία-πλαίσιο, η οποία θα αποτελέσει τη στερεά βάση για μια μελλοντική επιτυχή ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των χωρών στον τομέα του διαστήματος”, τόνισαν από την κρατική διαστημική υπηρεσία.

Από το Γραφείο Τύπου ανακοίνωσαν ότι η “Roscosmos” σκοπεύει στο εγγύς μέλλον να λάβει από την τουρκική πλευρά “συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη κοινών σχεδίων στον τομέα του διαστήματος, συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας των κοσμοναυτών που θα λάβουν μέρος στη διαστημική πτήση και της διοργάνωσης της επανδρωμένης διαστημικής αποστολής, η οποία ενδιαφέρει την Τουρκία”.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ερντογάν, παρουσιάζοντας το εθνικό διαστημικό πρόγραμμα, ανακοίνωσε τα σχέδια της χώρας για την κατασκευή δικού της κοσμοδρομίου, την αποστολή του κοσμοναύτη στο διάστημα και την εκτόξευση διαστημοπλοίου στη Σελήνη. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η Τουρκία υπολογίζει στη διεθνή συνεργασία όσον αφορά σε αυτό το ζήτημα.

Το 2019 κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της Διεθνούς Αεροπορικής και Διαστημικής Έκθεσης “MAKS”, ο επικεφαλής της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας “Roscosmos”, Ντμίτρι Ρογκόζιν, δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να μοιραστεί με την Τουρκία μέρος της εμπειρίας της σε θέματα διαστημικής τεχνολογίας.

“Θεωρούμε ότι οι σχέσεις με την Τουρκία στον τομέα του διαστήματος είναι πολύ σημαντικές. Τώρα συνεργαζόμαστε σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων και πολύ ευαίσθητων: την άμυνα, την ασφάλεια. Τέτοιες σχέσεις θα πρέπει να αναπτύσσονται και στον τομέα του διαστήματος”, δήλωσε ο επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας.

Τόνισε επίσης ότι η Ρωσία και η Τουρκία ξεκίνησαν διαβουλεύσεις για την προετοιμασία του Τούρκου κοσμοναύτη με στόχο την αποστολή του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Την πρόταση αυτή έκανε ο ίδιος στον Ερντογάν κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη διεθνή έκθεση πολεμικών και διαστημικών αεροσκαφών “MAKS-19” με τον Πρόεδρο της Ρωσίας.

Πηγή: Κοσμοδρόμιο στην Τουρκία – “Διαστημική” συνεργασία Πούτιν-Ερντογάν