«Δαχτυλίδι της Φωτιάς»: Ολοκληρώθηκε η δακτυλιοειδής έκλειψη Hλίου και τα πλάνα εντυπωσιάζουν (φώτο-βίντεο)

Ολόκληρώθηκε το εντυπωσιακό φαινόμενο της ηλιακής έκλειψης που ήταν ορατή στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη και καθήλωσε εκατομμύρια ανθρώπους που είχαν το βλέμμα στον ουρανό.

Επρόκειτο για μια ετήσια έκλειψη του Ήλιου, κατά την οποία η Σελήνη καλύπτει το πρόσωπο του άστρου μας, αλλά δεν μπλοκάρει εντελώς το φως που αυτό εκπέμπει, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα «δαχτυλίδι» ηλιακού φωτός γύρω από το σκοτεινό φεγγάρι, ενώ το στέμμα του Ήλιου δεν είναι ορατό στη διάρκεια της έκλειψης.

Πρόκειται για τη δακτυλιοειδή ηλιακή έκλειψη ή αλλιώς «Δαχτυλίδι της Φωτιάς», ένα φαινόμενο που εντούτοις η ευκαιρία να το απολαύσουν είχαν μερικές μόνο χώρες – και η Ελλάδα δεν ήταν μία από αυτές.

 

Αυτού του είδους η έκλειψη συμβαίνει όταν η Σελήνη είναι πολύ μακριά από τη Γη, για να καλύψει τελείως τον ηλιακό δίσκο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα «δαχτυλίδι» ηλιακού φωτός γύρω από το φεγγάρι, ενώ το στέμμα του ήλιου δεν είναι ορατό στη διάρκεια της έκλειψης.

 

 

Η επόμενη δακτυλιοειδής ηλιακή έκλειψη θα λάβει χώρα στις 14 Οκτωβρίου 2023, ενώ στις 8 Απριλίου 2024 θα υπάρξει ολική έκλειψη Ηλίου.

 

Πηγή: «Δαχτυλίδι της Φωτιάς»: Ολοκληρώθηκε η δακτυλιοειδής έκλειψη Hλίου και τα πλάνα εντυπωσιάζουν (φώτο-βίντεο)