Ο «αστεροειδής του Halloween»: Πέρασε «ξυστά» από τη Γη!

Ο λόγος για τον «αστεροειδή του Halloween» ο οποίος πέρασε «ξυστά» από τη Γη τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου, σε απόσταση μόλις 310.000 μιλίων, δηλαδή περίπου 1,3 φορές της απόστασης που χωρίζει τη Γη από τη Σελήνη.

Ο βράχος με τον κωδικό ονομασίας 2016 UR36, εντοπίστηκε από το νέο σύστημα εντοπισμού «Scout» της NASA στο αστεροσκοπείο της Χαβάης. Έχει μήκος 25 μέτρα και πέρασε «ξυστά» από τη Γη τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου, της ημέρας που γιορτάζεται το Halloween σε όλον τον πλανήτη, αναφέρει το cnn.gr.

Το σύστημα ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 25 Οκτωβρίου και έχει σκοπό να «μετρά» τις απειλές και να ενημερώνει για τυχόν συγκρούσεις μεγάλων -αλλά και μικρότερων- ουράνιων σωμάτων με τον πλανήτη.

Παρ’ ότι το σύστημα λειτουργεί μόλις ελάχιστα 24ωρα, απέδωσε θαυμάσια. Η τελευταία φορά που εμφανίστηκε κοντά στη Γη ένας τόσο μεγάλος αστεροειδής, ήταν τον Φεβρουάριο του 2013, όταν ένα αντικείμενο 20 μέτρων εισήλθε στη γήινη ατμόσφαιρα και εξερράγη έξω από το Chelyabinsk, στη Ρωσία.

«Μέχρι τώρα, όταν εντοπίζαμε ένα ουράνιο αντικείμενο, δεν γνωρίζαμε ούτε την απόστασή του, ούτε την πορεία του», δήλωσε ο Paul Chodas υπεύθυνος του προγράμματος.