Η NASA και οι «Κήποι στον Άρη»: Καλλιέργεια φυτών στον Άρη!

Άρθρο της NASA για καλλιέργειες φυτών στον Άρη: Μήπως τελικά η ταινία του Matt Damon «Τhe Martian» ήταν πολύ.. προφητική…;

Στην ταινία «The Martian» ο Matt Damon μένει κατά λάθος, μόνος του στον πλανήτη Άρη και περιμένει να σταλθεί αποστολή από τη Γη προκειμένου να επιστρέψει πίσω. Μέχρι τότε τα αποθέματα φαγητού τελειώνουν και αρχίζει να καλλιεργεί και μάλιστα με επιτυχία!

Πολύ προφητική ταινία…..!

Άρθρο που δημοσιεύεται εδώ και ένα περίπου 24ωρο στο επίσημο site της NASA έχει τίτλο Καλλιεργώντας στους κήπους του Άρη (Farming in Martian Gardens – By Anna Heiney, NASA’s Kennedy Space Center, Florida). Στο άρθρο αναφέρεται πως «μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουν προκύψει στέλνοντας αποστολές με ανθρώπους στον Άρη, είναι να βρεθεί τρόπος να αποθηκευτεί αρκετό φαγητό ώστε να καλύψει τις ανάγκες των αστροναυτών σ’όλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Οι αστροναύτες θα χρειαστούν τροφή για το ταξίδι προς και από τον κόκκινο πλανήτη αλλά και για όσο θα μείνουν εκεί, δηλαδή σχεδόν 2,5 χρόνια. Παρ’ όλο που το προ-συσκευασμένο φαγητό παρέχεται, η αποθήκευση ειδικών σπόρουν που βλαστούν μόνοι τους προσδίδει επιπλέον θρέψη ανώ επιπρόσθετα αυξάνει το αίσθημα ότι οι αστροναύτες είναι «σπίτι» τους ενώ η Γη βρίσκεται εκατομμύρια μίλια μακρυά».

Έτσι, συνεχίζει το άρθρο «το NASA’s Kennedy Space Center σε συνεργασία με το Florida Tech Buzz Aldrin Space Institute in Melbourne, Florida, διεξάγουν ερευνητική μελέτη όπου προσπαθούν να καλλιεργήσουν διάφορα είδη σε μια προσομοίωση ενός «Κήπου στον Άρη» – γεγονός που θα υποδείξει αν υπάρχει κα΄ποια πιθανότητα για μελλοντικές καλλιέργειες στον κόκκινο πλανήτη».

Όπως αναφέρει ο Trent Smith (Veggie Project Manager at NASA’s Kennedy Space Center in Florida): «Χρησιμοποιούμε εξελιγμένες τεχνολογίες για την αύξηση φυτικής παραγωγής που θα συμπληρώνουν τη διατροφή των αστροναυτών».

«Το Veggie είναι μια φυτική μονάδα ανάπτυξης που επιτρέπει τη διαστημική καλλιέργεια και πειράματα βιολογίας διαστημικών φυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό»

Είναι όμως το έδαφος του πλανήτη Άρη κατάλληλο για καλλιέργεια;

Σύμφωνα με το άρθρο το έδαφος της Γης εξ’ ορισμού περιέχει οργανικά στοιχεία που βοηθούν τσην ανάπτυξη φυτικής ζωής ενώ το έδαφος του Άρη αντίθετα καλύπτεται από ένα είδος ηφαιστειακού πετρώματος (regolith) που δεν περιέχει κανένα τέτοιο οργανικό στοιχείο και παράλληλα είναι πλούσιο σε τοξικά χημικά που έρχονται να προστεθούν στην πολυπλοκότητα της πρόκλησης αυτής.

Για τις ανάγκες των ερευνών έχουν χρησιμοποιηθεί περίπου 46 κιλά χώματος (100 pounds) το οποίο έχει προσομοιωθεί. Το χώμα για την ακρίβεια προέρχεται από τη Χαβάη και έχει επιλεχθεί βάσει φασματικών δεδομένων από τα διαστημικά τηλεσκόπια Mars orbiters. Πρόκειται λοιπόν για μια κοινή προσομοίωση όπου θα διαπιστωθεί η απόδοση των υλικών συστημάτων που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη των φυτών.

«Στη διάρκεια πιλοτικής έρευνας 3,5 εβδομάδων,ο Drew Palmer, καθηγητής βιοχημείας και χημικής οικολογίας του Florida Tech, καλλιέργησε τρία φυτά μαρουλιού: ένα φυτό σε προσομοιωμένο έδαφος, ένα σε προσομοιωμένο έδαφος με προσθήκη οργανικών στοιχείων και ένα σε χώμα. Η μελέτη ξεκίνησε με 30 σπόρους σε δοκιμαστικούς σωλήνες προσομοιωμένου εδάφους και κατέληξε μόνο με τους μισούς, παρ’ όλο που ελέγχθηκαν όπως οι υπόλοιποι, οι ρίζες τους δεν ήταν τόσο δυνατές όσο των φυτών που βρίσκονταν σε δοκιμαστικούς σωλήνες με χώμα».

Plants grow in a preliminary experiment comparing potting soil, regolith simulant with nutrients, and simulant without nutrients

Plants were grown in a preliminary experiment comparing (left to right) potting soil, regolith simulant with added nutrients, and simulant without nutrients – Credits: NASA/Dimitri Gerondidakis

«Αυτή η προκαταρκτική έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι η βλάστηση ποσοστιαία ήταν δύο έως τρεις ημέρες πιο αργή σε σχέση με τις ομάδες ελέγχου και ως εκ τούτου, αυτό αποτελεί σημαντικό εύρημα για την κατανόηση του ότι τα χρονοδιαγράμματα που παρουσιάζονται στην καλλιέργεια στον Άρη διαφέρουν από τους χρόνους της ανάπτυξης στη Γη».

Το άρθρο αναφέρει πως η συγκεκριμένη έρευνα είναι πολύ σημαντική διότι θα δώσει σημαντικά στοιχεία ελέγχου για μελλοντικές έρευνες.

«Μερικά από τα φυτά που ίσως προσπαθήσουν να καλλιεργήσουν και να αναπτύξουν σε διάρκεια δοκιμής εννέα μηνών, περιλαμβάνουν ραδίκια, σέσκουλ, κατσαρό λάχανο, κινέζικο λάχανο, είδος μπιζελιού (snow peas), πιπεριές και ντομάτες «νάνους» – όλα αυτά είναι θρεπτικά τρόφιμα και το πιο σημαντικό είναι ότι όλα είναι ελεγμένα και επιλεγμένα για το μενού των αστροναυτών».

Η NASA μαζί με το Florida Tech πρόκειται να δημοσιεύσουν μια προκαταρτική αναφορά των αποτελεσμάτων περίπου στα μέσα Ιανουαρίου 2017 ενώ τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται τον Μάρτιο του 2017.

«Οι ανακαλύψεις που έγιναν σε αυτούς τους «Κήπους του Άρη» επί Γης θα ανοίξουν το δρόμο για μελλοντικές μελέτες καθώς και για την ανάπτυξη τεχνολογίας σε ότι αφορά την αξιόπιστη και αποδοτική παραγωγή τροφίμων, πολύ μακρυά τον πλανήτη που είναι το σπίτι μας», δήλωσε ο Fritsche.

“Βρισκόμαστε ακριβώς στην αιχμή αυτής της έρευνας” κλείνει το άρθρο.

(Το άρθρο βρίσκεται στην επίσημη σελίδα της NASA –https://www.nasa.gov/feature/farming-in-martian-gardens – Μεταφράστηκε από το difernews.gr και την Εύη Ταμαμουνά)