Η πρώτη φωτογραφία της Γης από το διάστημα – Τραβήχτηκε με τεχνολογία των… ναζί!

Εμείς πλέον είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιες εικόνες, πριν όμως από τόσα χρόνια;

Φανταστείτε λοιπόν το δέος των ανθρώπων όταν στα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μπόρεσαν για πρώτη φορά να αντικρίσουν τον πλανήτη μας από μια τέτοια οπτική γωνιά.

Η πρώτη φωτογραφία της Γης από το Διάστημα τραβήχτηκε στις 24 Οκτωβρίου του 1946 και μπορεί να μην είναι το ίδιο εντυπωσιακή όσο οι σημερινές έγχρωμες φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης, αλλά αν την τοποθετήσουμε στο συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, επρόκειτο για επαναστατικό επίτευγμα.

Ωστόσο, υπάρχει μια «σκοτεινή» πλευρά στην ιστορία της: Τραβήχτηκε από μια κάμερα πάνω σε πύραυλο τύπου V-2 των ναζί, που εκτοξεύτηκε από το Νέο Μεξικό.

Οι Γερμανοί επιστήμονες που την τράβηξαν, με το τέλος του πολέμου είχαν παραδοθεί στις συμμαχικές δυνάμεις.

Η κάμερα ήταν ασφαλισμένη μέσα σε ένα καλούπι από χάλυβα, ώστε να προστατευτεί κατά την ταχύτατη επιστροφή του πυραύλου πίσω στην Γη. Ακόμα και με αυτό το τρόπο δεν υπήρχαν πολλές πιθανότητες, αλλά τελικά το φίλμ κατάφερε να «επιβιώσει» από την σύγκρουση.

Το επίτευγμα τους έκανε όλους να πανηγυρίζουν σαν μικρά παιδιά.Οταν αυτό επιβεβαιώθηκε, οι επιστήμονες «πήδαγαν από την χαρά τους σαν μικρά παιδιά» σύμφωνα με τον Fred Rulli που ήταν μέλος της επιστημονικής ομάδας.

Η ασπρόμαυρη φωτογραφία από ύψος 104 χιλιομέτρων αποκαλύπτει εμφανώς την καμπυλότητα της Γης, ενώ παράλληλα περιέχει μια ομάδα σύννεφων πάνω από την Νοτιοδυτική Αμερική, αναφέρει η imerisia.gr.

Έκτοτε έχουμε μάθει πολύ περισσότερα για τον πλανήτη μας, όμως η αρχή είχε γίνει…