Επιστήμονες βρήκαν την πηγή μυστηριωδών ραδιοσημάτων από το σύμπαν

Ένα μυστηριώδες σήμα που προερχόταν από το αχανές σύμπαν απασχολούσε εδώ και μια δεκαετία τους επιστήμονες οι οποίοι προσπαθούσαν να εντοπίσουν την πηγή του.

Οι λεγόμενες Σύντομες Ραδιοεκρήξεις διάρκειας ενός χιλιοστού του δευτερολέπτου όπως έγιναν γνωστές τους επιστημονικούς κύκλους ακούστηκαν από τα γήινα ραδιοτηλεσκόπια μόλις 18 φορές με πρώτη φορά το 2007. Κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει από πού θα μπορούσαν να προέρχονται ή πώς θα μπορούσαν να είχαν ενεργοποιηθεί, με την σεναριολογία να εκτείνεται από την πιθανότητα έκρηξης ενός μεγάλου αστεριού, εκρήξεις ύλης σε μια μαύρη τρύπα ή ακόμα και εξωγήινοι.

Ο πρώτος ήχος ακούστηκε το 2007 από το ραδιοτηλεσκόπιο Parkes της Αυστραλίας. Από τότε ακούστηκαν άλλοι 17 τέτοιοι ήχοι.

Οι επιστήμονες επί έξι μήνες μελετούσαν τις “εκρήξεις” αυτές και αποφάνθηκαν ότι προέρχονται από έναν αμυδρό νάνο γαλαξία σε απόσταση μεγαλύτερη από τρία δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά.

Στην συνέχεια οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι πηγές των ήχων είναι δύο και βρίσκονται σε απόσταση 100 ετών φωτός η μία από την άλλη, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην μελέτη τους που δημοσιεύεται στις επιθεωρήσεις Nature και Astrophysical Journal Letters.

Ο καθηγητής Μπενίτο Μαρκότε από την Ολλανδία δήλωσε ότι μια από τις εκτιμήσεις είναι τι οι εκρήξεις παράγονται από ένα υπερ-πυκνό άστρο νετρονίων με εξαιρετικά ισχυρό μαγνητικό πεδίο, το οποίο ίσως να περιβάλλεται από τα συντρίμμια μιας αστρικής έκρηξης. Εναλλακτικά, η πηγή θα μπορούσε να είναι πίδακες ύλης που πετάγονται έξω από το χείλος μιας υπερμεγέθους μαύρης τρύπας.

Το άρθρο αναρτήθηκε στο thetoc.gr