Βρέθηκε ο πρώτος υπερσυμπιεσμένος γαλαξίας νάνος στο σύστημα NGC 5044

Μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Favio Faifer, του Εθνικού Πανεπιστημίου La Plata της Αργεντινής, ανακάλυψε τον πρώτο υπερσυμπιεσμένος γαλαξία νάνο (UCD) φωτεινό – από ακτίνες Χ – γαλαξιακό σύστημα ονόματι NGC 5044. 

Ο NGC 5044 εντοπίζεται περίπου 116 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά και είναι ένας πρώιμος τύπος, τεραστίου μεγέθους, ελλειπτικός γαλαξίας, ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο μιας φωτεινής ομάδας ακτίνων Χ που ονομάζεται επίσης NGC 5044. Η ομάδα αυτή αριθμεί περίπου 150 μέλη, τα περισσότερα από τα οποία είναι γαλαξίες νάνοι. Παρά το γεγονός ότι ο κεντρικός γαλαξίας της ομάδας έχει εποτελέσει αντικείμενο αρκετών παλαιότερων ερευνών, το σφαιροειδές σμήνος του και το σύστημα UCD παραμένουν ανεξερεύνητα. 

Οι UCDs είναι πολύ συμπαγείς γαλαξίες με μεγάλο αστρικό πληθυσμό και περιέχουν περίπου 100 εκατομμύρια αστέρια. Επιδεικνύουν τη μάζα, τα χρώματα, και τη μεταλλικότητα μεταξύ των σφαιροειδών σμηνών και των πρώιμων νάνων γαλαξιών. Αυτά τα υπερσυμπαγή αστρικά συστήματα θα μπορούσαν να παρέχουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη και τον σχηματισμό των γαλαξιών στο σύμπαν.