Βρέθηκε ο μεγαλύτερος εξωπλανήτης με δύο ήλιους

Μια ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε τον μεγαλύτερο εξωπλανήτη (Kepler-1647b) που έχει δύο ήλιους στον ουρανό του. Ο Kepler-1647b φτάνει σε μέγεθος τον πλανήτη Δία, έχει παρόμοια ηλικία με τον δικό μας πλανήτη (4,4 δισεκατομμύρια χρόνια), και βρίσκεται σε απόσταση 3.700 ετών φωτός στην κατεύθυνση του αστερισμού του Κύκνου (Cygnus).

Τα αστέρια γύρω από τα οποία περιστρέφεται ο πλανήτης μοιάζουν στον Ήλιο με το ένα να είναι ελάχιστα μεγαλύτερο και το άλλο ελάχιστα μικρότερο του Ήλιου! Οι πλανήτης, όπως ο Kepler-1647b, που περιστρέφονται γύρω από δυο αστέρια, ή αλλιώς δυαδικά αστέρια, ονομάζονται και αλλιώς Τατουίν – εμπνευσμένα από το Star Wars και τον Luke Skywalker.

Ο Kepler-1647b διαγράφει μια πλήρη περιφορά γύρω από τους ήλιους του κάθε 1.107 ημέρες και λόγω της απόστασής του από τα αστέρια του πιστεύεται ότι βρίσκεται στη ζώνη που είναι φιλόξενη για τη ζωή.

Η ανακάλυψη του εξωπλανήτη ανακοινώθηκε τον Ιούνιο που μας πέρασε σε συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας και η δημοσίευση της έρευνας θα γίνει στο Astrophysical Journal.