Τηλεσκόπιο Spitzer: Αστρικός καρδιακός κτύπος !

Ένας πλανήτης και ένα αστέρι φαίνεται να έχουν μια θυελλώδη σχέση που μπορεί να ανιχνευθεί από 370 έτη φωτός μακριά! 

Το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Spitzer της NASA εντόπισε ασυνήθιστους παλμούς στο εξωτερικό κέλυφος ενός αστεριού που ονομάζεται ΗΑΤ-Ρ-2. Η λογικότερη εικασία των επιστημόνων είναι ότι ένας κοντινός πλανήτης, ο ΗΑΤ-Ρ-2b, που βρίσκεται σε τροχιά με το αστέρι προκαλέι αυτές τις δονήσεις κάθε φορά που κοντά στο αστέρι μέσω της τροχιάς του. 

Οι παλμοί του αστεριού είναι οι πιο ανεπαίσθητες μεταβολές φωτός από οποιαδήποτε άλλη πηγή έχει μετρήσει μέχρι στιγμής το τηλεσκόπιο. Ένα παρόμοιο φαινόμενο είχε παρατηρηθεί, βέβαια, στο παρελθόν σε δυαδικά σύστηματα που ονομάζονται «τα αστέρια που καρδιοκτυπούν», αλλά ποτέ πριν μεταξύ ενός αστεριού και ενός πλανήτη. 

Ο πλανήτης ΗΑΤ-P-2b, που ζυγίζει περίπου οκτώ φορές τη μάζα του πλανήτη Δία, είναι ένας σχετικά ογκώδης πλανήτης. Είναι ένας «καυτός Δίας» πράγμα που σημαίνει ότι είναι ένας εξωπλανήτης εξαιρετικά ζεστός και περιφέρεται πολύ κοντά στο άστρο του, το οποίο είναι 100 φορές μεγαλύτερο από τον πλανήτη. Αυτή η διαφορά μεγέθους καθιστά το αποτέλεσμα του παλμού αυτού ακόμη πιο ασυνήθιστο. Σκεφτείται ότι συγκριτικά ο Ήλιος μας είναι περίπου 1.000 φορές μεγαλύτερος από τον πλανήτη Δία. 

«Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι αυτός ο σχετικά μικρός πλανήτης φαίνεται να επηρεάζει το αστέρι στο σύνολό του με έναν τρόπο τον οποίο μπορούμε να ανιχνεύσουμε από τόσο μακριά», δήλωσε η Heather Knutson, επίκουρος καθηγήτρια γεωλογικών και πλανητικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Caltech της Καλιφόρνια των Η.Π.Α.