Το τηλεσκόπιο Hubble «βλέπει» έναν σπειροειδή γαλαξία στον Αστερισμό της Ανδρομέδας

Ο Αστερισμός της Ανδρομέδας αποτελεί έναν από τους 88 σύγχρονους αστερισμούς  και δεν πρέπει να συγχέεται με τον γειτονικό σε εμάς Γαλαξία της Ανδρομέδας. Ο Αστερισμός της Ανδρομέδας, λοιπόν, φιλοξενεί τον γαλαξία NGC 7640 που εντόπισε το τηλεσκόπιο Hubble.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές κατηγοριοποιήσεις για τον χαρακτηρισμό των γαλαξιών βάσει του σχήματος και της δομής τους. Ο NGC 7640 κατατάσσεται στην κατηγορία των ραβδωτών σπειροειδών γαλαξιών, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από τα σπειροειδή άκρα τους τα οποία απλώνονται από έναν πυρήνα που έχει το σχήμα επιμήκους ράβδου που διατρέχει το κέντρο του γαλαξία. Τέτοιου τύπου γαλαξίας είναι και ο δικός μας!

Μπορεί η μορφή του NGC 7640 να μην φαίνεται ξεκάθαρα στην συγκεκριμένη φωτογραφία αλλά αυτό οφείλεται μάλλον στον προσανατολισμό του γαλαξία σε σχέση με τον πλανήτη μας ή ίσως λόγω του Hubble. Γενικά πάντως, δεν έχουμε συχνά την ευκαιρία να δούμε εικόνες γαλαξιών με προσανατολισμό τέτοιο που να μας επιτρέπει να διακρίνουμε πιο λεπτομερή χαρακτηριστικά όπως τους σπειροειδείς βραχίονες.

Λίγα ακόμη λόγια για τον NGC 7640

Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο γαλαξίας αυτός έχει βιώσει κάποιας μορφής αλληλεπίδραση στον παρελθόν του καθώς οι γαλαξίες γενικά περιέχουν τεράστιες ποσότητες μάζας και, ως συνέπεια, επηρεάζουν ο ένας τον άλλον λόγω της βαρύτητας. Κάποιες φορές αυτές οι αλληλεπιδράσεις είναι ήπιας μορφής ενώ άλλες μπορεί να είναι εξαιρετικά δραματικές, με δύο ή και περισσότερους γαλαξίες να συγκρούονται μεταξύ τους και να συγχωνεύονται σε έναν, καινούργιο, μεγαλύτερο γαλαξία. Το να μπορούν οι αστρονόμοι να κατανοήσουν την ιστορία ενός γαλαξία και τις αλληλεπιδράσεις που μπορεί να έχει βιώσει είναι πολύτιμη βοήθεια στο να βελτιώσουν την κατανόηση τους για το πώς οι γαλαξίες, καθώς και τα αστέρια που βρίσκονται μέσα τους, δημιουργούνται.