Τι ώρα είναι άραγε στο κέντρο της Γης;

Με βάση τη θεωρία της Γενικής Σχετικότητας του Αϊνστάιν, η απόκλιση στην ώρα διαφέρει ανάλογα με το βάθος στο οποίο βρισκόμαστε. Οι πιο πρόσφατοι υπολογισμοί δείχνουν ότι το κέντρο της Γης είναι νεότερο κατά 2,5 χρόνια σε σχέση με την επιφάνεια του πλανήτη.

Συγκεκριμένα, ο Αϊνστάιν είχε βρει ότι όσο μεγαλώνει η δύναμη της βαρύτητας τόσο πιο αργά κυλάει ο χρόνος. Για παράδειγμα, αν σκαρφαλώσουμε στην κορυφή ενός βουνού ο χρόνος θα τρέχει πιο γοργά απ’ ότι όταν ξεκινήσαμε στη βάση του αφου η βαρύτητα είναι μεγαλύτερη όσο βρισκόμαστε πιο κοντά στο κέντρο της Γης.

Οι ερευνητές που έκαναν την πρόσφατη αυτή μέτρηση αναφέρουν επίσης ότι ο Αμερικανός κβαντικός φυσικός Ρίτσαρτν Φέινμαν είχε υπολογίσει το 1960 ότι ο πυρήνας της Γης βρίσκεται περίπου μία ή δύο ημέρες πίσω χρονικά σε σχέση με το έδαφός της. Περαιτέρω έρευνα και υπολογισμοί από τον καθηγητή Ούλριχ Ούγκερχοφ (Πανεπιστήμιο Ώρχους της Δανίας) έδειξαν ότι ο χρόνος στον πυρήνα του πλανήτη μας υπολείπεται κατά 3 x 10-10 δευτερόλεπτα ανά δευτερόλεπτο στην επιφάνεια της Γης. Άρα, αυτό μεταφράζεται σε περίπου 1,5 χρόνο διαφοράς μετρώντας από την γέννηση/σχηματισμό του πλανήτη μας πριν από τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια! Επειδή όμως η Γη δεν είναι ομοιογενής στο εσωτερικό της και αυτό επηρεάζει το βαρυτικό πεδίο, ο καθηγητής Ούγκερχοφ έχει καταλήξει ότι η διαφορά πρέπει να είναι περίπου 2,5 χρόνια.

Η λεπτομερής μελέτη του καθηγητή είναι διαθέσιμη στην υπηρεσία arXiv για όποιον ενδιαφέρεται να τη διαβάσει.

Το θέμα αναρτήθηκε από τον Βαγγέλη Πρατικάκη αποκλειστικά για το in.gr