Τι ηλικία έχει το ηλιακό νεφέλωμα;

Περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, ένα τεράστιο νέφος αερίου υδρογόνου και σκόνης κατέρρευσε κάτω από το βάρος του, το οποίο εν τέλει ισοπεδώθηκε πλήρως και πήρε τη μορφή ενός δίσκου που σήμερα ονομάζουμε ηλιακό νεφέλωμα. Το μεγαλύτερο μέρος του διαστρικού υλικού συρρικνώθηκε και συγκεντρώθηκε στο κέντρο του δίσκου για να σχηματίσουν τον ήλιο, και μέρος των υπόλοιπων αερίων και της σκόνης του ηλιακού νεφελώματος συμπυκνώθηκαν για να σχηματίσουν τους πλανήτες και το υπόλοιπο του ηλιακού μας συστήματος. Τώρα επιστήμονες από το ΜΙΤ και οι συνάδελφοί τους έχουν υπολογίσει την ηλικία του νεφελώματος – ένα βασικό στάδιο κατά το οποίο ένα μεγάλο μέρος της εξέλιξης του ηλιακού μας συστήματος έλαβε χώρα.

Αυτή η νέα εκτίμηση δείχνει ότι οι γίγαντες αερίου, οι πλανήτες Δίας και Κρόνος, πρέπει να σχηματίσθηκαν μέσα στα πρώτα 4 εκατομμύρια χρόνια από το σχηματισμό του ηλιακού συστήματος.

Ο καθηγητής Benjamin Weiss, καθηγητής γήινων, ατμοσφαιρικών, και πλανητικών επιστημών στο ΜΙΤ, αναφέρει ότι «Συμβαίνουν τόσα πολλά στην αρχή της ιστορίας του ηλιακού συστήματος. Φυσικά και οι πλανήτες εξελίσσονται μετά από αυτό, αλλά η μεγάλης κλίμακας δομή τους συστήματός μας ουσιαστικά εδραιώθηκε τα πρώτα 4 εκατομμύρια χρόνια.»

Οι υπολογισμοί των επιστημόνων

Οι ομάδα των επιστημόνων που έκανε την εν λόγω μελέτη για την ηλικία του ηλιακού νεφελώματος, μελέτησε τους μαγνητικούς προσανατολισμούς σε παρθένα δείγματα των αρχαίων μετεωριτών που σχηματίστηκαν 4.653 δισεκατομμύρια χρόνια πριν και διαπίστωσε ότι το ηλιακό νεφέλωμα διήρκησε περίπου 3 με 4 εκατομμύρια χρόνια. Αυτή είναι μια πολύ πιο ακριβής εικόνα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις, οι οποίες τοποθετούσαν την ηλικία του νεφελώματος κάπου μεταξύ 1 και 10 εκατομμυρίων ετών!