Το τελευταίο «γεύμα» της υπερμεγέθους μαύρης τρύπας του γαλαξία μας [φωτό]

Η υπερμεγέθης μαύρη τρύπα που βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του γαλαξία μας φαίνεται να έχει πολύ καιρό να απολαύσει ένα «γεύμα». 

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble διαπίστωσε ότι η μαύρη αυτή τρύπα έχει να «καναλώσει» κάτι εδώ και 6 εκατομμύρια χρόνια όταν και «έφαγε» μια μεγάλη συστάδα αερίου.

Μετά το «γεύμα» της, η τεραστίου μεγέθους μελανή οπή, έβγαλε μια κολοσσιαία φυσαλίδα αερίου που ζυγίζει όσο εκατομμύριοι ήλιοι (ναι, καλά διαβάσατε!), η οποία τώρα ανεμίζει πάνω και κάτω από το κέντρο του γαλαξία μας. 

Οι τεράστιες αυτές δομές, που ονομάστηκαν Φυσαλίδες Fermi (Fermi Bubbles), ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 2010 από το διαστημικό τηλεσκόπιο Fermi Gamma-ray της NASA. Οι πρόσφατες όμως παρατηρήσεις της νότιας φούσκας από το Hubble, έχουν βοηθήσει τους αστρονόμους να καθορίσουν μια πιο ακριβή ηλικία για τις φυσαλίδες και για το πως δημιουργήθηκαν. 

a galaxy with red-white-blue bubbles above and below, insets

«Για πρώτη φορά, έχουμε εντοπίσει την κίνηση ψυχρού αερίου διαμέσου μιας εκ των φυσαλίδων, το οποίο μας επέτρεψε να χαρτογραφήσουμε την ταχύτητα του αερίου και να υπολογίσουμε πότε σχηματίστηκαν οι φυσαλίδες», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, Rongmon Bordoloi, του ΜΙΤ. «Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι ένα πολύ ισχυρό, ενεργητικό γεγονός συνέβη 6-9 εκατομμύρια χρόνια πριν. Μπορεί να ήταν ένα σύννεφο αερίου που έρευσε μέσα στην μαύρη τρύπα, το οποίο εν συνεχεία εκτόξευσε πιδάκες της ύλης, σχηματίζοντας του δύο δίδυμους λοβούς θερμών αερίων όπως φαίνονται στις παρατηρήσεις ακτίνων Χ και ακτίνων γάμμα. Από τότε, η μαύρη τρύπα απλά τρώει «σνακ» «. 

Η νέα αυτή μελέτη αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων παρατηρήσεων του Hubble που τοποθετούσαν την ηλικία των φυσαλίδων στα 2 εκατομμύρια χρόνια.