Τα αστρικά σμήνη μπορεί να διαταράξουν τα αστρονομικά μας σχέδια [φωτό]

Η ανακάλυψη νέων αστεριών μπορεί μέσα σε παλιά αστρικά σμήνη θα μπορούσαν να στείλουν τους επιστήμονες πίσω στα «σχεδιαστήριά» τους για ένα από τα πιο κοινά αντικείμενα που απαντώνται στο Σύμπαν. 

Η Δρ. Bi-Qing For, από το Διεθνές Κέντρο Ραδιο-αστρονομικής Έρευνας στο Περθ της Αυστραλίας, δήλωσε ότι η κατανόησή μας για το πως εξελίσσονται τα αστέρια αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της αστρονομικής επιστήμης. 

«Υπάρχουν δισεκατομμύρια τρισεκατομμύρια άστρα στο Σύμπαν και εμείς έχουμε παρατηρήσει και κατηγοριοποιήσει αυτά που μπορούμε να δούμε εδώ και έναν αιώνα», είπε η Δρ. 

«Τα μοντέλα της αστρικής εξέλιξης βασίζονται στην υπόθεση ότι τα αστέρια μέσα σε σμήνη αστέρων σχηματίζονται από το ίδιο υλικό περίπου την ίδια χρονική στιγμή.» 

Ένα αστρικό σμήνος είναι μια ομάδα αστεριών που έχουν κοινή προέλευση και συγκρατούνται μεταξύ τους λόγω βαρύτητας για ένα χρονικό διάστημα. 

Επειδή τα αστρικά σμήνη υποτίθεται ότι περιέχουν αστέρια με παρόμοια ηλικία και σύνθεση, οι επιστήμονες τα έχουν χρησιμοιποιήσει ως ένα «αστρονομικό εργαστήριο» για να καταλάβουν πως η μάζα επηρεάζει την εξέλιξη των άστρων. 

«Αν αυτή η υπόθεση αποδειχθεί λανθασμένη, όπως μας υποδηλώνουν τα ευρήματά μας, τότε αυτά τα σημαντικά μοντέλα θα πρέπει να αναθεωρηθούν και να επανεξεταστούν», δήλωσε η Δρ. Bi-Qing For.

Star clusters discovery could upset the astronomical applecart

Η ανακάλυψη, που δημοσιεύεται σήμερα στο περιοδικό Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, περιλαμβάνει μια μελέτη των αστρικών σμηνών που βρίσκονται στο Μεγάλος Νέφος του Μαγγελάνου, έναν γειτονικό μας γαλαξία.