Στοιχεία για τον σχηματισμό βραχώδων πλανητών στο σύστημα Tatooine

Για πρώτη φορά βρέθηκαν στοιχεία πλανητικών συντριμμιών γύρω από το διπλό ηλιακό σύστημα Tatooine από μια ομάδα ερευνητών καθοδηγούμενη από το UCL (University College London). 

Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nature Astronomy, η μελέτη εντόπισε τα απομεινάρια αστεροειδών που συνετρίβησαν σε τροχιά γύρω από ένα διπλό ήλιο που αποτελείται από ένα λευκό νάνο και έναν καφέ νάνο, σε απόσταση 1000 ετών φωτώς από εμάς στο σύστημα SDSS 1557. 

Η ανακάλυψη αυτή είναι αξιοσημείωτη επειδή τα συντρίμμια φαίνεται να είναι βραχώδη ότι πλανήτες του τύπου Tatooine – τον κόσμο από τον οποίο προήλθε ο Luke Skywalker των ταινιών Star Wars – θα μπορούσαν να υπάρχουν στο σύστημα. 

Μέχρι σήμερα, όλοι οι εξωπλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί σε τροχιά γύρω από διπλά αστέρια είναι γίγαντες αερίου, παρόμοιοι με τον πλανήτη Δία, και πιστεύεται ότι σχηματίζονται στις παγωμένες περιοχές των συστημάτων τους. 

Σε αντίθεση με το παγωμένο υλικό πλούσιο σε άνθρακα που βρίσκεται σε άλλα διπλά ηλιακά συστήματα, το πλανητικό υλικό που εντοπίστηκε στο σύστημα SDSS 1557, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων του πυριτίου και του μαγνησίου. Τα στοιχεία αυτά αναγνωρίστηκαν καθώς τα συντρίμμια έρεαν από την τροχιά του προς την επιφάνεια του αστεριού, ρυπαίνοντάς το προσωρινά με τουλάχιστον 1.1 τρισεκατομμύρια (αμερικάνικους) τόνους ύλη, εξισώνοντας το με έναν στεροειδή μεγέθους 4 χιλιομέτρων. 

«Η οικοδόμηση βραχώδων πλανητών γύρω από δύο ήλιος αποτελεί πρόκληση διότι η βαρύτητα των δύο αστεριών μπορεί να ωθεί και να τραβάει πάρα πολύ, εμποδίζοντας τα κομμάτια βράχου και σκόνης από το να κολλήσουν μεταξύ τους και να αναπτυχθούν σε κανονικού μεγέθους πλανήτες. Με την ανακάλυψη συντριμμιών αστεροειδούς στο σύστημα SDSS 1557, βλέπουμε σαφείς υπογραφές της διαμόρφωσης βραχώδων πλανητών από μεγάλους αστεροειδείς, κάτι το οποίο μας βοηθάει να κατανοήσουμε πως οι βραχώδεις εξωπλανήτες δημιουργούνται σε διπλά ηλιακά συστήματα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, Dr. Jay Farihi.