Σούπερνοβα 1987Α: Μια νέα εποχή για μία από τις φωτεινότερες εκρήξεις αστέρων

Πριν από τρεις δεκαετίες, οι αστρονόμοι εντόπισαν μία από τις φωτεινότερες εκρήξεις αστέρων που έχει καταγραφεί μέσα σε διάστημα 400 χρόνων. Το τιτάνιο αυτό σούπερνοβα, ονόματι Σούπερνοβα 1987Α ή SN 1987A, έλαμψε με την ισχύ 100 εκατομμυρίων ηλίων για αρκετούς μήνες μετά την ανακάλυψή του στις 23 Φεβρουαρίου του 1987

Από εκείνη τη μέρα, το συγκεκριμένο αστέρι συνεχίζει να συναρπάζει τους αστρονόμους με το φανταγμαγορικό «σόου φωτός» του. Το αστέρι βρίσκεται στο, γειτονικό σε εμάς, Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου, και αποτελεί την πλησιέστερη έκρηξη σούπερνοβα που παρατηρήθηκε σε εκατοντάδες χρόνια και την καλύτερη, μέχρι τώρα, στιγμή για τους αστρονόμους για να μπορέσουν να μελετήσουν τις φάσεις πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά το θάνατο ενός άστρου. 

Για να τιμήσουν την επέτειο των 30 χρόνων του, οι επιστήμονες της NASA δημιούργησαν μια συλλογή νέων εικόνων, ταινιών timelapse, και ενός animation δεδομένων, και ένα τρισδιάστατο μοντέλο που θα κυκλοφορήσει. Με τον συνδυασμό δεδομένων από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, το παρατηρητήριο ακτινών Χ Chandra, καθώς και τη διεθνή διάταξη ραδιοτηλεσκοπίων ALMA στη Χιλή, οι αστρονόμοι, αλλά και το κοινό, μπορούν να εξερευνήσουν το SN1987A όπως ποτέ άλλοτε. 

Δείτε το ακόλουθο βίντεο από το τηλεσκόπιο Hubble που καταγράφει την αλλαγή φωτεινότητας στην έκρηξη σούπερνοβα: 

 

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=g12g2Nq3_2I]

 

Και ακόμα ένα που μας φέρνει πιο κοντά στο SN1987A:

 

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=k7nQsz7S7Eg]