Ποια είναι τα άγνωστα είδη ζωής που ανακαλύφθηκαν την τελευταία δεκαετία

Η δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα φτάνει στο τέλος της και σε όλη τη διάρκειά της, σηματοδοτήθηκε από κάποιες εκπληκτικές ανακαλύψεις νέων μορφών ζωής.

Και παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ειδών ζωής (86% στη στεριά και 91% στους ωκεανούς) παραμένει ακόμη αταυτοποίητο, σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων από το 2011, οι ερευνητές έφτασαν μέχρι τις πιο απομακρυσμένες γωνιές του κόσμου για να κάνουν αυτή την τεράστια λίστα των αγνώστων μορφών ζωής, λιγουλάκι, μικρότερη.

Ψάρι Γουακάντα

Ένα μικροσκοπικό ψαράκι μήκους 5 εκατ. ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην Αφρική και μοιράζεται το όνομα με το μυθολογικό Βασίλειο της Γουακάντα, απ’ όπου έλκει την καταγωγή του και ο ήρωας της Marvel, Black Panther (Μαύρος Πάνθηρας). Το επιστημονικό όνομα του ψαριού είναι «Cirrhilabrus Wakanda», καθώς θυμίζει την στολή του υπερήρωα.

Ο μικρότερος βάτραχος από τη Νέα Γουινέα

Ένας ακόμη μικρούλης φίλος που προκάλεσε αίσθηση με την ανακάλυψή του είναι ένας μικροσκοπικός βάτραχος από τα δάση της νότιας Παπούας Νέας Γουινέας. Έχει μήκος μόλις 7,7 χιλ., κάτι που τον ταξινομεί ως τον μικρότερο σπονδυλωτό.

Τα μυστηριώδη βάθη των δασών του Αμαζονίου

Τα δάση του Αμαζονίου που κινδύνεψαν από πυρκαγιές έχουν αποδειχθεί ως το καταφύγιο εκατοντάδων ή ακόμη και χιλιάδων μορφών ζωής που περιμένουν υπομονετικά να ανακαλυφθούν από τους επιστήμονες.

Σύμφωνα με το Business Insider, 381 νέα είδη ανακαλύφθηκαν εκεί, με τη λίστα να περιλαμβάνει από πιθήκους μέχρι σφήκες.

Ο Τεράστιος Αρουραίος των Νήσων του Σολομώντος

Ένας δασοφύλακας στα Νησιά του Σολομώντα είχε την τύχη ή την ατυχία πίσω στα 2017 να προσγειωθεί στο κεφάλι του ένας τεράστιος αρουραίος που βρισκόταν επάνω σε δέντρο.

Ο τεράστιος αρουραίος Vangunu, τελικά, καταχωρήθηκε από τους ειδικούς ζωολόγους ως ένα νέος είδος.

Νέος Μεγάλος Πίθηκος

Ο ενδημικός στο νησί της Σουμάτρα ουρακοτάγκος Tapanuli, που επίσης ανακαλύφθηκε το 2017, μοιράζεται την ίδια τραγική μοίρα με τον αρουραίο Vangunu των Νησιών του Σολομώντα. Παρά το γεγονός ότι ανακαλύφθηκε μόλις πριν από δυο χρόνο, θεωρείται ήδη είδος σε διακινδύνευση, μιας και υπολογίζεται ότι υπάρχουν μόλις 800 τέτοια πρωτεύοντα θηλαστικά, εξαιτίας του κυνηγιού και της απώλειας του φυσικού τους περιβάλλοντος.

Πηγή: Ποια είναι τα άγνωστα είδη ζωής που ανακαλύφθηκαν την τελευταία δεκαετία