Πλανήτης Άρης: Ενδείξεις ενός σύνθετου μανδύα κάτω από την ηφαιστειακή περιοχή του Elysium

Ο μανδύας του μπορεί να είναι πιο σύνθετος απ’ ότι πίστευταν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα. Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στο περιοδικό Scientific Reports, οι ερευνητές του LSU (Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουϊζιάνα), καταγράφουν γεωχημικές αλλαγές που έγιναν με την πάροδο του χρόνου στις ροές λάβας του Elysium – μιας σημαντικής ηφαιστειακής επαρχίας του Άρη. 

Οι ομάδα των ερευνών βρήκε ότι η ασυνήθιστη χημεία των ροών λάβας γύρω από την εν λόγω περιοχή συνάδει με τις πρωτογενείς μαγματικές διαδικασίες, όπως ενός ετερογενούς μανδύα κάτω από την επιφάνεια του Άρη ή το βάρος του υπερκείμενου ηφαιστειακού βουνού, προκαλώντας το λιώσιμο των διαφορετικών στρωμάτων του μανδύα σε διαφορετικές θερμοκρασίες καθώς ανέρχονται στην επιφάνεια με την πάροδο του χρόνου. 

Το Elysium είναι ένα τεράστιο ηφαιστειακό συγκρότημα στον Κόκκινο Πλανήτη, το δεύτερο μεγαλύτερο μετά το Olympic Mons. Σκεφτείτε ότι είναι διπλάσιο σε ύψος από το βουνό Έβερεστ (16 χλμ). Ωστόσο, γεωλογικά μοιάζει περισσότερο στα βουνά Τιμπέστι στο Τσαντ και, πιο συγκεκριμένα, στο Έμι Κούσι. Η σύγκριση αυτή βασίζεται σε εικόνες της περιοχής από το Mars Orbiter Camera που βρίσκεται πάνω στο Mars Global Surveyor. 

To Elysium είναι επίσης μοναδικό σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ηφαίστεια του Άρη. Βρίσκεται απομονωμένο στις βόρειες πεδιάδες του πλανήτη, ενώ τα περισσότερα άλλα ηφαιστειακά συγκροτήματα βρίσκονται στα αρχαία νότια υψίπεδα. Το Elysium έχει ακόμη μπαλώματα ροών λάβας τα οποία είναι εξαιρετικά νέα σε ηλικία για έναν πλανήτη που θεωρείται γεωλογικά σιωπηλός. 

«Τα περισσότερα ηφαιστειακά χαρακτηριστικά που κοιτάμε στον Άρη κινούνται στο εύρος των 3-4 δισεκατομμυρίων ετών», δήλωσε ένας από τους επικεφαλείς της έρευνας. «Υπάρχουν κάποια μπαλώματα στις ροές λάβας του Elysium που εκτιμούμε ότι είναι 3-4 εκατομμυρίων ετών, αρά τρεις τάξεις μεγέθους νεότερα. Στα γεωλογικά χρονοδιαγράμματα, 3 εκατομμύρια χρόνια είναι σαν χθες.»

Στην πραγματικότητα, τα ηφαίστεια του Elysium θα μπορούσαν υποθετικά ακόμη να εκραγούν αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να το επιβεβαιώσει. «Τουλάχιστον δεν μπορούμε ακόμα να αποκλείσουμε ενεργά ηφαίστεια στον Άρη. Το οποίο είναι πολύ συναρπαστικό.»