Πέντε φαντασμαγορικοί εξωπλανήτες (Vol. 4) ! [φωτό]

Συνεχίζουμε με το τέταρτο και τελευταίο άρθρο με τους πιο φαντασμαγορικούς εξωπλανήτες  κατά τους επιστήμονες !

Εδώ, εδώ, καθώς και εδώ, μπορείτε να δείτε τα προηγούμενα τρία άρθρα της συλλογής. 

1. HD 114762 b   

Αποτέλεσμα εικόνας για HD 114762 b

Ο HD 114762 b, που ανακαλύφθηκε το 1989, είναι πραγματικά η πρώτη ανακάλυψη πλανήτη που περιστρέφεται γύρω από ένα άστρο σαν τον Ήλιο. Ωστόσο, επειδή η μάζα του είναι 11 φορές μεγαλύτερη του πλανήτη Δία και βρέθηκε σε μια τροχιά 84 ημερών, θεωρήθηκε αρχικά και λανθασμένα ότι ήταν ένας καφέ νάνος. 

2. Kepler-452b

Αποτέλεσμα εικόνας για Kepler-452b

Αυτός είναι ο πρώτος πλανήτης με μέγεθος όμοιο με αυτό της Γης που βρέθηκε εντός της κατοικήσιμης ζώνης ενός αστεριού όμοιο με τον ήλιο. Ο πλανήτης αυτός είναι 60% μεγαλύτερος από τον πλανήτης μας και 5% μακρύτερα από το αστέρι «γονέα» του απ’ ότι η Γη σε σχέση με τον Ήλιο. 

3. HD 80606 b  

Αποτέλεσμα εικόνας για HD 80606 b

Ο πλανήτης αυτός έχει την πιο εκκεντρική τροχιά όπως αναφέρει και ένας επιστήμονας λέγοντας ότι «φοράει την καρδιά του στο μανίκι του», με στοιχεία όπως καταιγίδες, περιστροφή, ατμοσφαιρική θέρμανση, και μια τρελή τροχιά να είναι πλήρως ορατά. 

4. WASP-47

Αποτέλεσμα εικόνας για WASP-47

Μέρος ενός συμπαγούς πολλαπλού πλανητικού συστήματος είναι ο μόνος γνωστός «καυτός Δίας» με πολύ κοντινούς πλανητικούς συντρόφους. 

5. OGLE-2005-BLG-390

Αποτέλεσμα εικόνας για OGLE-2005-BLG-390

Ο εν λόγω πλανήτης θεωρείται ότι είναι η πρώτη κρύα «υπερΓη» και στην αρχή αυτός ο εξωπλανήτης είχε αρχίσει να σχηματίζει έναν πυρήνα παρόμοιο με του Δία με βράχους και πάγο, αλλά δεν μπορούσε να αυξηθεί αρκετά γρήγορα στο απαιτούμενο μέγεθος. Η τελική του μάζα είναι 5 φορές αυτή τη Γης και το ψευδώνυμό του είναι Hoth (ένας πλανήτης από την ταινία Star Wars).