Πέντε φαντασμαγορικοί εξωπλανήτες (Vol.3) ! [φωτό]

Συνεχίζουμε με το τρίτο στη σειρά άρθρο (μπορεί να δείτε το πρώτο εδώ και το δεύτερο εδώ) με τους συνολικά 20 πιο φαντασμαγορικούς εξωπλανήτες που επέλεξαν επιστήμονες του πεδίου από όλο τον κόσμο !

1. HD 189733 b  

Αυτός ο εξωπλανήτης, μεγέθους σχεδόν ίσου με αυτό του πλανήτη Δία, έχει μελετηθεί εξονυχιστικά και είναι ο πρώτος που «πιάστηκε» να διέρχεται μπροσστά από το αστέρι του σε ακτίνες Χ. Το Παρατηρητήριο Ακτινών Χ Chandra της NASA και το Παρατηρητήριο ΧΜΜ Newton της ESA χρησιμοποιήθηκαν για να παρατηρήσουν μια «βουτιά» στην ένταση των ακτίνων Χ του εξωπλανήτη αυτού καθώς διέρχεται από το μητρικό του άστρο. 

2. PSR B1257+12 system

Οι πλανήτες που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από το πάλσαρ PSR B1257+12 και ανακαλύφθηκαν το 1992 και 1994 αντίστοιχα, δεν είναι μόνο τα μικρότερα πλανητικά σώματα που είναι γνωστό ότι υπάρχουν πέρα από το πλανητικό μας σύστημα, αλλά ταυτόχρονα βρίσκονται σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι νετρονίων. Αυτοί οι περίεργοι «πλανήτες πάλσαρ» απέδειξαν ότι υπάρχουν πλανήτες σε όλα τα περιβάλλοντα του γαλαξία  – ακόμα και γύρω από τα ερείπια ενός αστεριού που έχει εκραγεί. 

3. K2-3

Οι συγκεκριμένοι εξωπλανήτες είναι τρεις ύπερ-Γαίες που βρίσκονται σε τροχία γύρω από ένα κοντινό αστέρι και ανακαλύφθηκαν από την αποστολή Κ2. Τα στοιχεία της μάζας και της ακτίνας τους μας είναι ήδη γνωστά και σύντομα μπορεί να αποκαλυφθεί και η ατμοσφαιρική τους σύνθεση. 

4. HR 8799   

Αυτή είναι η πρώτη απευθείας απεικόνιση ενός συστήματος πολλών εξωπλανητών. Αυτό το σύστημα περιέχει ένα δίσκο από συντρίμμια και τουλάχιστον τέσσερις ογκώδεις πλανήτες. 

5. Kepler-36 system  

Οι δύο γνωστοί πλανήτες σε αυτό το σύστημα έχουν τα πιο στενά διαστήματα τροχιών που έχουν ποτέ επιβεβαιωθεί. Το γειτονικό δίδυμο έρχεται σε απόσταση περίπου 2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων μεταξύ τους στην πλησιέστερη προσέγγισή τους – μόλις πέντε φορές την απόσταση Γης-Σελήνης.