Ομάδα επιστημόνων αναπαριστά την σκοτεινή ύλη στον χάρτη

Μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Yale δημιούργησε έναν από τους υψηλότερης ανάλυσης χάρτες της σκοτεινής ύλης που έχει δημιουργηθεί ποτέ, προσφέροντας μας έτσι μια λεπτομερή ανάλυση της ύπαρξης των κρύων σωματιδίων της σκοτεινής ύλης (υποτονικά σωματίδια, θα λέγαμε, που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του σύμπαντος). 

Ο χάρτης δημιουργήθηκε συνδυάζοντας δεδομένα ενός τρίο από γαλαξιακά σμήνη, παρμένα από το Frontier Fields του τηλεσκοπίου Hubble, που δρουν ως κοσμικού μεγενθυντικοί φακοί που κοιτάζουν αδιάκριτα σε παλαιότερα, πιο απομακρυσμένα μέρη του σύμπαντος. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό και ως βαρυτικός εστιασμός. 

Η αστροφυσικός του Yale, Priyamvada Natarajan, ηγήθηκε μια διεθνούς ομάδας ερευνητών που ανέλυσε τις εικόνες του Hubble. «Με τα δεδομένα αυτών των τριών συστάδων εστιασμού έχουμε χαρτογραφήσει επιτυχώς την υφή της σκοτεινής ύλης εντός των συστάδων με εξαιρετική λεπτομέρεια», δήλωσε η Natarajan. «Έχουμε χαρτογραφήσει όλες τις μάζες σκοτεινής ύλης που μας έχουν επιτρέψει τα στοιχεία να εντοπίσουμε και έχουμε παράγει τον πιο λεπτομερή τοπολογικό χάρτη του τοπίου της σκοτεινής ύλης μέχρι σήμερα.»

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως η σκοτεινή ύλη – στη θεωρία, είναι αόρατα σωματίδια που δεν αντανακλούν ούτε απορροφούν το φως, αλλά είναι σε θέση να ασκήσουν βαρύτητα – μπορεί να αποτελεί το 80% της ύλης στο σύμπαν. Η σκοτεινή ύλη μπορεί να μας δώσει τη δυνατότητα να εξηγήσουμε πως, στην ουσία, σχηματίζονται οι γαλαξίες και πως το σύμπαν είναι δομημένο. 

Η μελέτη των επιστημόνων δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Monthly Notices of the Royal Astronomical Society