Ο άνεμος είναι κυρίαρχος στον πλανήτη Άρη

Ο άνεμος διαμορφώνει τα τοπία του πλανήτη εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια. 

Μελέτες που χρησιμοποιούν διάφορα συστήματα της NASA δείχνουν τις επιπτώσεις του ανέμου στα παράξενα δομημένα τοπία του κρατήρα Gale

Το Curiosity, ρόβερ της NASA, που βρίσκεται στην κάτω πλαγιά του βουνού Sharp – ενός πολυεπίπεδου βουνού μέσα στον κρατήρα – έχει ξεκινήσει μια δεύτερη εκστρατεία διερεύνησης των ενεργών αμμόλοφων στην βορειοδυτική πλευρά του βουνού. Το ρόβερ έχει επίσης παρατηρήσει ανεμοστρόβιλους να μεταφέρουν σκόνη και έχει ελέγξει πόσο μακριά κινεί ο άνεμος τους κόκκους της άμμου σε διάστημα μίας ημέρας. 

Οι παρατηρήσεις που έχουν γίνει στον συγκεκριμένο κρατήρα έχουν επιβεβαιώσει μακροχρόνια μοτίβα καθώς και τα ποσοστά της αιολικής διάβρωσης που βοηθούν στην επεξήγηση του παράδοξου της ύπαρξης ενός πολυεπίπεδου βουνού στη μέση ενός κρατήρα. 

«Η προοπτική του Orbiter μας δείχνει μια καλύτερη εικόνα – σε όλες τις πλευρές του όρους Sharp και το περιφερειακό πλαίσιο του κρατήρα Gale. Εμείς το συνδυάζουμε αυτό με την τοπική λεπτομέρεια και την λεπτομέρεια του εδάφους – στοιχεία που παίρνουμε από το ρόβερ», δήλωσε η Mackenzie Day, του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ώστιν, η επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης έρευνας στο περιοδικό Icarus για τον κυρίαρχο ρόλο του ανέμου στον κρατήρα Gale. 

Οι συνδυασμένες αυτές παρατηρήσεις τα τωρινά μοτίβα του ανέμου στον κρατήρα διαφέρουν από όταν οι άνεμοι από τα βόρεια αφαιρούσαν το υλικό που γέμιζε κάποτε τον χώρο ανάμεσα στο όρος Sharp και το χείλος του κρατήρα.

Τώρα, το ίδιο το βουνό έχει γίνει ένας σημαντικός παράγοντας στον καθορισμό των τοπικών κατευθύνσεων του ανέμου. Ο άνεμος διαμόρφωσε το βουνό. Τώρα το βουνό διαμορφώνει τον άνεμο.