Νέα έρευνα ανακάλυψε ραδιογαλαξίες «Πίτερ Παν» !

Νέα έρευνα από αστρονόμους βρήκε ραδιογαλαξίες που μπορεί να μην μεγαλώνουν ποτέ, εξού και το ψευδώνυμο «Πίτερ Παν». 

Η ομάδα των αστρονόμων έχει διπλασιάσει το ποσοστό των γνωστών, νεαρών, συμπαγών ραδιογαλαξίων – γαλαξιών που τροφοδοτούνται από προσφάτως ενεργοποιημένες μαύρες τρύπες. Η βελτιωμένη αυτή καταμέτρηση θα βοηθήσει τους αστρονόμους να κατανοήσουν την σχέση μεταξύ του μεγέθους των ραδιοφωνικών αυτών πηγών και την ηλικία τους, καθώς και την φύση του ίδιου του γαλαξία. 

Συγκεκριμένα, θα βοηθήσει τους αστρονόμους να καταλάβουν γιατί υπάρχουν πολύ περισσότεροι νεαροί γαλαξίες από «ηλικιωμένοι». 

«Δεν καταλαβαίνουμε πως εξελίσσονται οι ραδιογαλαξίες», λέει ο Joseph Callingham, μεταδιδακτορικός ερευνητής του Ολλανδικού Ινστιτούτου Ραδιοαστρονομίας (ASTRON) και επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας. 

«Για μεγάλο χρονικό διάστημα θεωρούσαμε ότι οι μικροί γαλαξίες εξελίσσονται σε μεγάλους γαλαξίες. Ωστόσο, τώρα έχουμε βρει πάρα πολλούς μικρούς γαλαξίες συγκριτικά με τους μεγάλους. Αυτό υποδηλώνει ότι κάποιοι δεν περνάνε ποτέ στην «ενήλικη φάση» τους.»

Σε μια έρευνα ενενήντα χιλιάδων ραδιογαλαξιών, οι αστρονόμοι 1500 συμπαγείς γαλαξίες ανάμεσα στους υπόλοιπους. Τα αποτελέσματα περιγράφονται σε σχετική δημοσίευση στο Astrophysical Journal.