Η NASA δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να βοηθήσει στην εξερεύνηση νέων κόσμων στο διάστημα

Η NASA προσκαλεί το ευρύ κοινό να βοηθήσει στην εύρεση πιθανών νέων κόσμων στα άκρα του ηλιακού μας συστήματος καθώς και το γειτονικό κομμάτι του διαστήματος. Η αμερικανική υπηρεσία δημιούργησε και χρηματοδοτεί μία ολοκαίνουργια ιστοσελίδα, την Backyard Worlds: Planet 9, που επιτρέπει σε όλους να συμμετέχουν στην έρευνα του διαστήματος, παρακολουθώντας μικρά κλιπ φτιαγμένα από εικόνες τις οποίες έχει συλλέξει το WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer), κατά τη διάρκεια της αποστολής του. Τα κλιπ αυτά δίνουν έμφαση σε αντικείμενα στο διάστημα τα οποία έχουν μετακινηθεί σταδιακά από τη θέση τους.

Ο επικεφαλής ερευνητής και αστροφυσικός Marc Kuchner, δήλωσε πως, «Υπάρχουν μόλις πάνω από 4 έτη φωτός μεταξύ του πλανήτη Ποσειδώνα και του Proxima Centauri, που είναι το πλησιέστερο αστέρι, και το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής της απόστασης παραμένει ανεξερεύνητο». Λόγω της περιορισμένης φωτεινότητας του Ήλιου ακόμη και αντικείμενα πολύ μεγάλου μεγέθους φαίνονται ελάχιστα στο ορατό φως. Εκεί είναι που «πιάνει δουλειά» το WISE, το οποίο κοιτάζει στο υπέρυθρο φάσμα και απεικονίζει αντικείμενα τα οποία δεν θα βλέπαμε ποτέ!

Λίγα λόγια το WISE

Το WISE σκάναρε (ανίχνευσε επί της ουσίας) όλο τον ουρανό μεταξύ του 2010 και 2011, παράγοντας έτσι την καλύτερη συλλογή που έχουμε μέχρι στιγμής που κυμαίνεται στα μέσα υπέρυθρα μήκη κύματος, και τερμάτισε τη λειτουργία του αφού ολοκλήρωσε αυτή του την αποστολή. «Επανήλθε στη ζωή», όμως, το 2013 όταν η NASA αποφάσισε να το χρησιμοποιήσει για την ανίχνευση πιθανών επικίνδυνων αντικειμένων που βρίσκονται κοντά στη Γη (NEOs ή near-Earth objects) αποκτώντας το όνομα NEOWISE (Near-Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer).

Backyard Worlds: Planet 9

Η ιστοσελίδα αυτή έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στην ανακάλυψη πολύ σπάνιων αντικειμένων και είναι ακόμη πιο συναρπαστικό αν σκεφτεί κανείς ότι αυτές οι ανακαλύψεις μπορεί να γίνουν από το κοινό.

Το Backyard Worlds: Planet 9 είναι μια συνεργασία πολλών οργανισμών, πανεπιστημίων, και ινστιτούτων, όπως για παράδειγμα, η NASA, το UC Berkeley, το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, κ.α.