Οι μαύρες τρύπες «καταπίνουν» συχνά αστέρια σε συγκρουόμενους γαλαξίες

Αστρονόμοι στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ της Αγγλίας βρήκαν στοιχεία ότι τα αστέρια «καταπίνονται» από υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες 100 φορές συχνότερα απ’ ότι θεωρούσαν οι επιστήμονες μέχρι τώρα. 

Μέχρι τώρα, τέτοιου είδους αστρικός κανιβαλισμός, γνωστός και ως Tidal Discruption Events (TDEs), είχε βρεθεί μόνο σε έρευνες που παρατηρούν πολλές χιλιάδες γαλαξίες, οδηγώντας τους ερευνητές να πιστεύουν ότι ήταν κάτι το εξαιρετικά σπάνιο – μόνο μία περίπτωση ανά 10.000 έως 100.000 έτη, ανά γαλαξία. 

Ωστόσο, η πρωτοποριακή μελέτη που διεξήχθη από κορυφαίους επιστήμονες από το Τμήμα Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου, καταγράφει ένα αστέρι που καταστράφηκε από μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο πλαίσιο έρευνας σε μόλις 15 γαλαξίες – ένα εξαιρετικά μικρό μέγεθος του δείγματος με τα συνήθη πρότυπα της αστρονομίας. 

«Κάθε ένας από αυτούς τους γαλαξίες υποβάλλεται σε μια κοσμική σύγκρουση με έναν γειτονικό γαλαξία», είπε ο Dr. James Mullaney, Λέκτορας Αστρονομίας και συγγραφέας της μελέτης. 

«Τα εκπληκτικά αυτά ευρήματα μας δείχνουν ότι το ποσοστό των TDEs αυξάνεται δραματικά όταν οι γαλαξίες συγκρούονται. Αυτό είναι πιθανό να οφείλεται στο γεγονός ότι οι συγκρούσεις οδηγούν σε μεγάλο αριθμό άστρων που σχηματίζονται κοντά στις κεντρικές υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες στους δύο γαλαξίες που συγχωνεύονται.»