«Κυνήγι πλανητών»: Ομάδα αστρονόμων βρίσκει πάνω από 100 υποψήφιους εξωπλανήτες!

Μία διεθνής ομάδα αστρονόμων δημοσίευσε στο The Astronomical Journal τη μεγαλύτερη συλλογή πιθανών εξωπλανητών που έχει γίνει ως τώρα χρησιμοποιώντας τη μέθοδο υπολογισμού ακτινικής ταχύτητας. Στη δημοσίευση τους δείχνουν πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή η μέθοδος για το «κυνήγι πλανητών». Μάλιστα ένας εξ’ αυτών βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το τέταρτο κοντινότερο αστέρι στο Ηλιακό μας Σύστημα – περίπου 8.1 έτη φωτός μακριά.

Η μέθοδος υπολογισμού της ακτινικής ταχύτητας είναι επιβεβαιωμένα μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους για την εύρεση νέων πλανητών διότι υπολογίζει και το γεγονός ότι η βαρύτητα του πιθανού πλανήτη επηρεάζει το αστέρι στου οποίου την τροχιά βρίσκεται εκτός από το αντίστροφο.

Η δημοσίευση αυτή αποτελεί απόρροια δύο δεκαετιών έρευνας με βάση αυτή τη μέθοδο και τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν είναι πράγματι εντυπωσιακά (61,000 ατομικές μετρήσεις για 1,600 αστέρια συνολικά) και δημοσιεύοντάς τα στο ευρύ κοινό δίνουν την πρόσβαση σε μία από της καλύτερες έρευνες για εξωπλανήτες σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι αστρονόμοι κατέληξαν στο ότι είναι πολυτιμότερο να μοιραστούν τα στοιχεία τους με τον επιστημονικό κόσμο γιατί πιστεύουν ότι θα βρεθούν ακόμα περισσότεροι πλανήτες με τη συμμετοχή περισσότερων επιστημόνων!