Το Kepler παρακολουθεί «στενά» τον «καινούργιο» γείτονά μας

Στις 22 Φεβρουαρίου, αστρονόμοι της NASA ανακοίνωσαν στο ευρύ κοινό ότι το φαντασμαγορικό αστέρι νάνος, Trappist-1, φιλοξενεί συνολικά 7 πλανήτες μεγέθους ισάξιου με αυτό της Γης, οι οποίοι είναι κατά πάσα πιθανότητα βραχώδεις.

Η ανακάλυψη αυτή έγινε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer και με τη βοήθεια επίγειων τηλεσκοπίων. Το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler, που ονομάζεται και κυνηγός πλανητών, παρατηρεί επίσης το αστέρι από τον Δεκέμβριο του 2016. Σήμερα, καινούργια δεδομένα από το Kepler είναι διαθέσιμα στην ευρύτερη επιστημονική κοινότητα. 

Το τηλεσκόπιο συνέλλεξε δεδομένα για τις απειροελάχιστες αλλαγές στη φωτεινότητα του αστεριού λόγω των διερχόμενων πλανητών για την περίοδο 15/12/2016 μέχρι και τις 4 Μαρτίου. Αυτές οι πρόσθετες παρατηρήσεις αναμένεται να επιτρέψουν στους αστρονόμους να βελτιώσουν τις προγούμενες μετρήσεις των 6 πλανητών, να προσδιορίσουν την τροχιακή περίοδο καθώς και την μάζα του έβδομου, πιο απομακρυσμένου, πλανήτη, ονόματι Trappist-1h, και να μάθουν περισσότερα για τη μαγνητική δραστηριότητα του «γονεϊκού» αστεριού. 

«Επιστήμονες και λάτρεις από όλο τον κόσμο έχουν επενδύσει στο να μάθουν περισσότερα για αυτούς τους κόσμους που έχουν το μέγεθος της Γης», δήλωσε ο Geert Barentsen, ερευνητικός επιστήμονας της αποστολής Κ2 στο NASA Ames Research Center. «Η παροχή των πρώτων στοιχείων από το Κ2 όσο το δυνατόν γρηγορότερα ήταν προτεραιότητα ώστε να δώσουμε στους ερευνητές μια πρώτη ματιά, έτσι ώστε να καθορίσουν καλύτερα τα ερευνητικά τους προγράμματα. Είμαστε ενθουσιασμένοι για το ότι αυτό θα επιτρέψει επίσης στο κοινό να παρακολουθήσει την διαδικασία της ανακάλυψης.»