Είναι ο εντοπισμός ηφαιστειακού υδρογόνου το κλειδί για την εύρεση ζωής στους εξωπλανήτες;

Το «κυνήγι» κατοικήσιμων εξωπλανητών μόλις έγινε λίγο ευκολότερο, μιας και αστρονόμοι του Πανεπιστημίου Cornell αναφέρουν ότι το υδρογόνο που βγαίνει από ηφαιστειακές πηγές σε πλανήτες σε ολόκληρο το σύμπαν, θα μπορούσε να βελτιώσει τις πιθανότητες εντοπισμού ζωής.

Οι πλανήτες που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από το αστέρι «γονέα» παγώνουν. «Σε κατεψυγμένους πλανήτες, η οποιαδήποτε πιθανή μορφή ζωής θα θαβόταν κάτω από τα στρώματα του πάγου, πράγμα το οποίο θα καθιστούσε τον εντοπισμό τους από τα τηλεσκόπιο πολύ δύσκολο», είπε ο συγγραφέας της μελέτης, Ramses Ramirez, ερευνητικός συνεργάτης του Ινστιτούτο Carl Sagan του Πανεπιστημιού Cornell. «Αλλά αν η επιφάνεια είναι αρκετά θερμή – χάρη στο ηφαιστειακό υδρογόνο και την υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας – θα μπορούσε να βρεθεί ζωή στην επιφάνεια δημιουργώντας μια πληθώρα ανιχνεύσιμων «υπογραφών», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Συνδυάζοντας την επίδραση του φαινομένου του θερμοκηπίου από το υδρογόνο, το νερό, και το διοξείδιο του άνθρακα στους πλανήτες που βρίσκονται διασκορπισμένοι στο σύμπαν, τα μακρινά αστέρια θα μπορούσαν να επεκτείνουν την κατοικήσιμη ζώνη τους 30% με 60%, σύμφωνα με αυτήν την καινούργια έρευνα.

«Εκεί που πιστεύαμε ότι θα μπορούσαν μόνο να βρεθούν παγωμένες, εγκαταλελειμμένες εκτάσεις, οι πλανήτες μπορεί να είναι ωραίοι και ζεστοί, αρκεί να υπάρχουν ηφαίστεια», δήλωσε η Lisa Kaltenegger, καθηγήτρια αστρονομίας και διευθύντρια του Ινστιτούτου Carl Sagan.

Η σχετική έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Astrophysical Journal Letters και τιτλοφορείται «A Volcanic Hydrogen Habitable Zone«.