Οι Γαλαξίες «τραγουδούν» όταν σχηματίζουν τα αστέρια τους !

Μία ομάδα του Αστροφυσικού Ινστιτούτου των Κανάριων Νήσων (Instituto de Astrofísica de Canarias – ΙAC) ανακάλυψε τον πιο ακριβή μέχρι στιγμής τρόπο για να μετρήσουν τον ρυθμό με τον οποίο σχηματίζονται τα αστέρια στους γαλαξίες χρησιμοποιώντας τις ραδιοφωνικές εκπομπές του σε συχνότητα 1-10 Gigahertz. 

Σχηματισμός Αστεριών

Σχεδόν όλο το φως που βλέπουμε στο σύμπαν προέρχεται από αστέρια που σχηματίζονται μέσα σε πυκνά αερίου. Ο ρυθμός με τον οποίο σχηματίζονται (ρυθμός σχηματισμού αστέρων ή SFR) εξαρτάται από τα αποθέματα του αερίου στους γαλαξίες και τις φυσικές συνθήκες στο διαστρικό μέσο οι οποίες διαφέρουν κατά τη διάρκεια που το αστέρι εξελίσσεται και σχηματίζεται. Ως εκ τούτου, η μέτρηση του ρυθμού σχηματισμού των αστεριών είναι το κλειδί για να κατανοήσουμε τον σχηματισμό και την εξέλιξη των γαλαξιών καλύτερα. 

Ραδιοφωνικές Εκπομπές

Η λεπτομερής μελέτη της ομάδα των επιστημόνων, η οποία έχει δημοσιευθεί στο The Astrophysical Journal, δείχνει ότι η συχνότητα των 1-10 Gigahertz που χρησιμοποιήθηκε είναι ο ιδανικός ιχνηλάτης για σχηματισμού αστεριών για διάφορους λόγους. Πρώτον, η διαστρική σκόνη δεν μειώνεται και δεν απορροφάει ακτινοβολία σε αυτές τις συχνότητες. Δεύτερον, η σκόνη αυτή εκπέμπεται από γιγάντια αστέρια κατά τη διάρκεια των φάσεων του σχηματισμού τους (από νεαρά αστρικά αντικείμενα έως και κατάλοιπα σούπερνοβα), και, τέλος, δεν χρειάζεται ο συνδυασμός αυτού του ανιχνευτή με κάποιον άλλο. Για τους άνωθεν λόγους οι μετρήσεις στις συγκεκριμένες συχνότητες είναι ένας καλύτερος τρόπος για την εκτίμηση του ρυθμού σχηματισμού των αστεριών σε σχέση με άλλου είδους ανιχνευτές.