Η «ευάλωτη» πλευρά του πλανήτη Άρη

Ο γνωστός σε όλους μας πλανήτης Άρης κτυπήθηκε πρόσφατα από μία μετεωρική έκρηξη!

Μπορεί να μην το σκεφτόμαστε συχνά, αλλά είμαστε πολύ τυχεροί ως κάτοικοι της Γης μιας και ο πλανήτης μας περιβάλλεται από τα προστατευτικά στρώματα της ατμόσφαιρας τα οποία αποτρέπουν τις περισσότερες διαστημικές πέτρες – εκτός των μεγαλυτέρων – από το να εισέλθουν στον πλανήτη. Ο Άρης είναι λιγότερο τυχερός, γεγονός που προβληματίζει και τους επιστήμονες όταν κάνουν σενάρια για πιθανή μετοίκηση στον πλανήτη.

Οι εικόνες δείχνουν ότι η επιφάνεια του πλανήτη στην περιοχή της Θαρσίδος (Tharsis) έχει πλέον μαύρα σημάδια (σαν κιλήδες) τα οποία δημιουργήθηκαν έπειτα από την προαναφερθείσα μετεωρική έκρηξη. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτή η έκρηξη συνέβη μεταξύ του 2008-2014 αν και μόλις τον Οκτώβριο του περασμένου χρόνου μπόρεσαν να εξηγήσουν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια το τι ακριβώς συνέβη στον Κόκκινο Πλανήτη. Ο μετεωρίτης διασπάστηκε σε πολλά μικρότερα κομμάτια όταν εισήλθε στην ατμόσφαιρα του Άρη με αποτέλεσμα όλα αυτά να συγκρουστούν στην επιφάνειά του και να δημιουργήσουν την “σημαδεμένη” εικόνα που βλέπουμε σήμερα.

Οι αναλύσεις των επιστημόνων έχουν προχωρήσει σε τέτοιο επίπεδο που μπορούν να εκτιμήσουν από ποιο σημείο προήλθε ο μετεωρίτης, πόσο συχνά μπορεί να συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα στον Άρη και ούτω καθεξής. Με την αστρονομική κοινότητα σχεδόν αποφασισμένη να στείλει μια ανθρώπινη αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη μέχρι το 2030, αυτές οι αναλύσεις αποτελούν μία προειδοποίηση αφού το περιβάλλον του πλανήτη θα αποτελέσει μεγάλη πρόκληση στο να στηθεί επιτυχώς μια βιώσιμη ανθρώπινη κοινότητα.