Οι επιστήμονες ανατρέχουν στο παρελθόν για να ανακαλύψουν τους πιο ενεργειακά γεμάτους γαλαξίες

Όταν το σύμπαν ήταν νεό, μια υπερμεγέθης μελανή οπή (μαύρη τρύπα), «φουσκωμένη» σε σημείο διάρρηξης από ασύλληπτη ενέργεια, απελευθέρωσε έναν πίδακα ενέργειας που περιείχε σωματίδια και εκτοξεύτηκε στην απεραντοσύνη του σύμπαντος σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός. 

Δισεκατομμύρια χρόνια μετά, ένα τρίο επιστημόνων του Πανεπιστημίου Clemson, με επικεφαλής τον αστροφυσικό Marco Ajello, εντόπισε την εν λόγω μαύρη τρύπα καθώς και τέσσερις άλλες παρόμοιες με αυτή, οι οποίες χρονολογούνται ηλικιακά ότι είναι από 1.4 έως 1.9 δισεκατομμύρια ετών. 

Αυτά τα αντικείμενα εκπέμπουν άφθονες ακτίνες γάμμα, φως του υψηλότερου είδους ενέργειας, που είναι δισεκατομμύρια φορές πιο ενεργητικό από το φως που είναι ορατό στο ανθρώπινο μάτι. 

Τα παλαιότερα μπλέιζαρ ακτίνων γάμμα που είχαν εντοπίσει οι επιστήμονες – ένα είδος γαλαξίας του οποίου η έντονη εκπομπή τροφοδοτείται από εξαιρετικά ισχυρούς πίδακες που εκτοξεύθηκαν από γιγαντιαίες μαύρες τρύπες – ήταν πάνω από 2 δισεκατομμυρίων ετών. Επί του παρόντος, το σύμπαν εκτιμάται ότι είναι περίπου 14 δισεκατομμυρίων ετών. 

«Η ανακάλυψη αυτών των υπερμεγέθων μελανών οπών, οι οποίες εκτοξεύουν πίδακες που εκπέμπουν περισσότερη ενέργεια σε ένα δευτερόλεπτο απ΄όση θα παράγει ο ήλιος μας σε ολόκληρη τη διάρκεια της ζωής του, είναι το αποκορύφωμα ενός πολυετούς ερευνητικούς προγράμματος», δήλωσε ο Ajello, ο οποίος έχει περάσει μεγάλο μέρος της σταδιοδρομίας του μελετώντας την εξέλιξη των μακρινών γαλαξιών.

«Το επόμενο βήμα είναι να αυξηθεί η κατανόηση των μηχανισμών που εμπλέκονται στη δημιουργία, την ανάπτυξη, και τις δραστηριότητες αυτών των απίθανων αντικειμένων, τα οποία είναι οι πιο ισχυροί επιταχυντές στο σύμπαν. Δεν έχουμε καν πλησιάσει στην αντιγραφή τέτοιας μαζικής εξόδου ενέργειας στα εργαστήριά μας. Οι πολυπλοκότητες που προσπαθούμε να διαλευκάνουμε φαίνονται σχεδόν τόσο μυστηριώδεις, όσο και οι ίδιες οι μαύρες τρύπες.»