Επαναταξινόμηση του φεγγαριού ως πλανήτη; – Το debate ξεκινά και πάλι

Κάθε τόσο ένα επιστημονικό άρθρο ή μελέτη κάνει πολύ «θόρυβο». 

Έτσι κι έγινε πρόσφατα όταν δημοσιεύθηκε η μελέτη με τίτλο «A Geophysical Planet Definition» η οποία προτείνει πως τα κριτήρια διαλογής ενός πλανήτη, το τι χρειάζεται δηλαδή για να προσδιορίσουμε ότι ένα ουράνιο σώμα είναι πλανήτης, πρέπει να επανεξετασθούν. Η εν λόγω μελέτη υποστηρίζει πως το φεγγάρι, ο Πλούτωνας, και διάφορα άλλα ουράνια σώματα του ηλιακού μας συστήματος πρέπει να «αναβαθμιστούν» στην κατηγορία των πλανητών. 

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Planetary and Lunar Science γράφτηκε από μια ομάδα στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ο Alan Stern, διάσημος για την συμμετοχή του στην αποστολή New Horizons της NASA η οποία έκανε το γνωστό, και άκρως εντυπωσιακό πέρασμα από τον Πλούτωνα το 2015. Η ομάδα που διεξήγαγε την μελέτη υποστηρίζει ουσιαστικά ότι τα γεωφυσικά στοιχεία ενός ουράνιου σώματος θα πρέπει να καθορίζουν εάν είναι πλανήτης και όχι μόνο το εάν περιστρέφεται γύρω από έναν ήλιο.  

Ο Stern στην ουσία ξαναχτυπά με αυτή τη μελέτη, παραμένοντας έξαλλος, για το γεγόνος ότι η Διεθνής Αστρονομική Ένωση αποφάνθηκε το 2006 ότι ο Πλούτωνας δεν είναι πλανήτης. Έχει απηυδήσει με τους ανθρώπους που τον ρωτούν «Γιατί στείλατε το New Horizons στον Πλούτωνα αφού δεν είναι πλανήτης;»

Παρόλα αυτά, ο Stern φαίνεται να συμφωνεί κατά κάποιον τρόπο με τους Αρχαίους Έλληνες. 

Τη σήμερον ημέρα έχουμε συνηθίσει να σκεφτόμαστε τη Σελήνη σαν τον δορυφόρο του πλανήτης μας και η ιδέα του ότι θα μπορούσε να είναι πλανήτης μας συγκλονίζει. Ωστόσο, όλοι οι αρχαίοι Έλληνες και μεσαιωνικοί αστρονόμοι θεωρούσαν πως το φεγγάρι ήταν πράγματι ένας πλανήτης. 

Μένει να δούμε αν η Διεθνής Αστρονομική Ένωση αναθεωρήσει τον ορισμό της για πολλά από τα εν λόγω ουράνια σώματα.