Εντυπωσιακό βίντεο: H «Ήρα» καταδύεται στον βόρειο πόλο του Δία

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το σκάφος Juno (Ήρα), την πρώτη αποστολή που μελετά από κοντά τους πόλους του Δία, ερευνητές της NASA δημιούργησαν τρισδιάστατο animation που καταδύεται στους γιγάντιους κυκλώνες που μαίνονται στον βόρειο πόλο. 

Το βίντεο βασίστηκε σε παρατηρήσεις στο υπέρυθρο τμήμα του φάσματος, το οποίο αντιστοιχεί σε θερμική ακτινοβολία που αναβλύζει από το εσωτερικό του Δία και αποκαλύπτει τις δομές που κρύβονται μέχρι και 70 χιλιόμετρα κάτω από τα ανώτερα σύννεφα.

Τα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι ο βόρειος πόλο του πλανήτη κυριαρχείται από έναν κεντρικό κυκλώνα, ο οποίος περιβάλλεται από οκτώ μικρότερους κυκλώνες, διαμέτρου από 4.000 μέχρι 4.600 χιλιόμετρα.

«Πριν από το Juno μπορούσαμε μόνο να φανταστούμε πώς μοιάζουν οι πόλοι του Δία» σχολίασε ο Αλμπέρτο Αντριάνι του Ινστιτούτου Αστροφυσικής και Πλανητολογίας στη Ρώμη, ο οποίος συμμετέχει στην ανάλυση των δεδομένων της αποστολής.

Η μελέτη της ομάδας του παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών στη Βιέννη.