Εντοπίστηκε το πιο μακρινό οξυγόνο στο Σύμπαν

Μια ομάδα αστρονόμων ανίχνευσε πρόσφατα τα πιο μακρινά μέχρι στιγμής ίχνη οξυγόνου στο Σύμπαν, σε έναν γαλαξία ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 13,1 δισεκατομμυρίων ετών φωτώς από εμάς, μόλις 700 εκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang («Μεγάλη Έκρηξη»). Η ανακάλυψη αυτή είναι σημαντική διότι δείχνει την παρουσία οξυγόνου στο πρώιμο σύμπαν. 

Οι επιστημονική ομάδα η οποία απαρτίζεται από επιστήμονες από την Ιαπωνία, τη Βρετανία, και τη Σουηδία, έκαναν την ανακάλυψη με τη μεγάλη διάταξη τηλεσκοπίων ALMA (Atacama Large Millimeter/Submillimeter Array) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή. Η σχετική δημοσίευση μπορεί να βρεθεί στο περιοδικό Science

To οξυγόνο που βρέθηκε στον αρχαίο γαλαξία, ονόματι SXDF-NB1006-2, είναι 10 φορές λιγότερο συγκριτικά με αυτό που υπάρχει στον γαλαξία μας σήμερα. Οι επιστήμονες όμως δεν εντόπισαν την χημική υπογραφή του άνθρακα στον μακρινό γαλαξία. Αντ’ αυτού, το οξυγόνο που εντοπίστηκε ήταν ιονισμένο από την υπεριώδη ακτινοβολία των τεράστιων νεαρών άστρων του SXDF-NB1006-2, η οποία με τη σειρά της διασπούσε τα άτομα του οξυγόνου. 

Στις αρχές της δημιουργίας του σύμπαντος υπήρχαν μόνο χημικά ελαφρά στοιχεία, όπως το υδρογόνο, το λήθιο, και το ήλιο. Βαρύτερα στοιχεία όπως ο άνθρακας και το οξυγόνο δημιουργήθηκαν πιο μετά στο εσωτερικό, μάλιστα, των άστρων και εξαπλώθηκαν αργότερα στο σύμπαν. 

Το άρθρο αναρτήθηκε στο apocalypsejohn.com