Έχει ο Πλούτωνας τα απαραίτητα για τη ζωή συστατικά;

Για πολύ καιρό θεωρούσαμε ότι ο Πλουτώνας είναι ένας μακρινός, κρυός, και, ως επί το πλείστον, νεκρός πλανήτης, αλλά το πρώτο διαστημόπλοιο που πέρασε δίπλα του πέρσι μας εξέπληξε ευχάριστα.

Η πρώιμη ανάλυση κάποιων από τα δεδομένα που έστειλε το New Horizons της NASA τον περασμένο Οκτώβριο, υποδεικνύει την πολύπλοκη χημεία του πλανήτη νάνου και ίσως ακόμη και κάποια μορφή προ-βιολογικών διεργασιών κάτω από την επιφάνεια του Πλούτωνα. 

Τι άλλο ανακάλυψε το New Horizons;

Πολύπλοκα στρώματα οργανικής ομίχλης, βουνά πάγου τα οποία σχηματίστηκαν από κάποια άγνωστη γεωλογική διαδικασία, πιθανά οργανικά στοιχεία πάνω στην επιφάνεια, καθώς και έναν υγρό ωκεανό κάτω από αυτήν. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά δείχνουν έναν κόσμο με πολύ μεγαλύτερη ζωντάνια απ’ ότι οι επιστήμονες νόμιζαν τόσο καιρό ..! 

«Η σύνδεση με την αστροβιολογία είναι άμεση – είναι ακριβώς μπροστά στα μάτια μας. Μπορεί κανείς να δει οργανικά υλικά, νερό, και ενέργεια», δήλωσε ο Michael Summers, ένας πλανητικός επιστήμονας στην ομάδα της αποστολής New Horizons που ειδικεύεται στη δομή και την εξέλιξη των πλανητικων ατμοσφαιρών.