Το διαστημόπλοιο Juno «κόλλησε» στον πλανήτη Δία ..!

Το διαστημόπλοιο της NASA που έχει ως αποστολή να περιστρέφεται γύρω από την τροχιά του πλανήτη Δία και να συλλέγει δεδομένα έχει κολλήσει κάνοντας μεγάλους κύκλους γύρω από τον πλανήτη γίγαντα αερίων λόγω κολλώδων βαλβίδων. 

Προς το παρόν το Juno χρειάζεται 53 ημέρες για να πετάξει γύρω από τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος – 4 φορές περισσότερο από την προβλεπόμενη τροχιά των 14 ημερών που θα έπρεπε να κάνει. 

Έπειτα από επανειλημμένες καθυστερήσεις η NASA  αποφάσισε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας να διαλύσει μια βολή κινητήρα που θα μείωνε την τροχιά. Επίσημες πηγές αναφέρουν ότι ο ελιγμός είναι εξαιρετικά επικίνδυνος λόγω του προβλήματος της βαλβίδας. 

Το διαστημόπλοιο June είναι μόλις το δεύτερο σκάφος που έχει έρθει στην τροχιά του Δία και βρίσκεται εκεί από τον Ιούλιο του 2016. 

Η NASA δήλωσε πως δεν θα επηρεαστούν ποιοτικά τα επιστημονικά δεδομένα καθώς και οι εκπληκτικές φωτογραφίες που μας στέλνει το διαστημικό σκάφος λόγω αυτού του προβλήματος. Όμως, θα χρειάζεται περισσότερος χρόνος για συγκεντρώνονται τα στοιχεία λόγω του βραδύτερου κύκλου που κάνει το σκάφος.

Η αποστολή θα κοστίσει αρκετά δεκάδες εκατομμύρια δολλάρια επιπλέον αν οι επιστήμονες συνεχίζουν να θέλουν να συγκεντρώσουν τον ίδιο όγκο δεδομένων σύμφωνα με το αρχικό πλάνο. Σκεπτόμενοι ότι αυτή είναι μια αποστολή που έχει ήδη κοστίσει δισεκατομμύρια δολλάρια, τότε δεν ξέρουμε αν η διαστημική υπηρεσία διατίθεται να επενδύσει κι άλλα χρήματα.