Το Dawn ανακαλύπτει στοιχεία οργανικού υλικού στον νάνο Δήμητρα

Η αποστολή της NASA, Dawn, ανακάλυψε στοιχεία οργανικού υλικού στον πλανήτη νάνο, Δήμητρα, που είναι το μεγαλύτερο σώμα που απαντάται στην κύρια ζώνη αστεροειδών μεταξύ των πλανητών Άρη και Δία.

Χρησιμοποιώντας το φασματόμετρο χαρτογράφησης – στο ορατό και υπέρυθρο φάσμα – του διαστημοπλοίου, οι επιστήμονες ανίχνευσαν το υλικό γύρω από καθώς και στο εσωτερικό του κρατήρα Ernutet που βρίσκεται στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη νάνου. Η ανακάλυψη οργανικών μορίων είναι αρκετά ενδιαφέρουσα για τους ερευνητές διότι είναι αναγκαία, αλλά όχι επαρκή, συστατικά για την ύπαρξη ζωής.

Αυτή η ανακάλυψη έρχεται να προστεθεί στη λίστα με τα ουράνια σώματα στο ηλιακό μας σύστημα τα οποία έχει εντοπιστεί οργανικό υλικό. Οργανικές ενώσεις έχουν βρεθεί και σε ορισμένους μετεωρίτες όπως προκύπτει από τις (τηλεσκοπικές) παρατηρήσεις διαφόρων αστεροειδών. Ο νάνος Δήμητρα (Ceres) «μοιράζεται» πολλά κοινά στοιχεία με μετεωρίτες οι οποίοι είναι πλούσιοι σε νερό και οργανικά στοιχεία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που ασχολήθηκαν με τη μελέτη, αυτή είναι η πρώτη σαφής ανίχνευση οργανικών μορίων από την τροχιά ενός σώματος της κύριας ζώνης αστεροειδών.