Αρχαία αστερόσκονη «ρίχνει» φως στα πρώτα αστέρια

Μια τεράστια μάζα λαμπερής αστερόσκονης, η οποία παρατηρήθηκε σε έναν γαλαξία λίγο μετά τον σχηματισμό του Σύμπαντος, που ανιχνεύθηκε από μια ομάδα αστρονόμων με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο UCL παρέχει τώρα νέες γνώσεις σχετικά με την γέννηση και τους εκρηκτικούς θανάτους των πρώτων αστεριών. 

Ο γαλαξίας αυτός είναι το πιο μακρινό αντικείμενο που έχει παρατηρηθεί ποτέ από την διάταξη τηλεσκοπίων ALMA και παρατηρήθηκε όταν το Σύμπαν ήταν μόλις το στο 4% της σημερινής του ηλικίας, περίπου 600 εκατομμυρίων ετών, όταν σχηματίζονταν τα πρώτα αστέρια και οι γαλαξίες. Είναι επίσης ο πιο μακρινός γαλαξίας στον οποίο έχει ανιχνευθεί σκόνη και οξυγόνο. 

Η ομάδα των αστρονόμων, με επικεφαλής τον Δρ. Nicholas Laporte, εξεπλάγην όταν διαπίστωσε ότι αυτός ο νεαρός γαλαξίας, ο A2744_YD4, του οποίου η τεράστια απόσταση επιβεβαιώθηκε με το όργανο X-Shooter στο Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο του ESO, περιείχε μια αφθονία της διαστρικής σκόνης που σχηματίζεται από τον θάνατο μια προηγούμενης γενιάς αστεριών. 

Ο Δρ. δήλωσε ότι: «Ο A2744_YD4 δεν είναι μόνο ο μακρινότερος γαλαξίας που έχει ποτέ παρατηρηθεί από το ALMA, αλλά η ανίχνευση τόσης σκόνης δείχνει ότι ο γαλαξίας πρέπει να έχει ήδη ρυπανθεί από υπερκαινοφανείς εκρήξεις αστέρων.»