Η αποστολή Kepler μπορεί να ανακαλύψει εξωηλιακά φεγγάρια

Η αποστολή Kepler της NASA έχει τη δυνατότητα να ανακαλύψει εξωηλιακά φεγγάρια (φεγγάρια τα οποία βρίσκονται σε τροχιά γύρω από εξωπλανήτες) τα οποία έχουν δημιουργηθεί λόγω γιγαντιαίων συγκρούσεων. Η όλη διαδικασία έχει ξεκινήσει από το 2012, και ενώ μέχρι στιγμής έχουν ανακαλυφθεί χιλιάδες εξωηλιακοί πλανήτες, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τα εξωηλιακά φεγγάρια.

Το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι για να ανιχνευθεί ένα τέτοιο φεγγάρι από το Kepler θα πρέπει να έχει τουλάχιστον το 10% της μάζας της Γης ή περίπου τη μάζα του πλανήτη Άρη. Αυτό, όμως, είναι περίπου 10 φορές μεγαλύτερο από τα μεγαλύτερα σε μέγεθος φεγγάρια στο ηλιακό μας σύστημα! Κι ενώ η δημιουργία των φυσικών δορυφόρων μοιάζει να είναι μια φυσιολογική εξέλιξη όταν διαμορφώνεται ένας πλανήτης οι επιστήμονες αναρωτιόνται αν είναι εφικτό να δημιουργηθούν φεγγάρια μεγάλου μεγέθους (σαν το μέγεθος της Γης δηλαδή). Κι αν όντως μπορεί να συμβεί αυτό, πόσο συχνά μπορεί να συμβαίνει;

Χρησιμοποιώντας προσομοιωτές και έπειτα από διάφορες αναλύσεις, οι επιστήμονες κατέληξαν ότι κάτι τέτοιο είναι θεωρητικά εφικτό, αλλά μόνο στην περίπτωση που και οι πλανήτες είναι αρκετά μεγάλοι σε μέγεθος. Άρα, μεγάλα και βραχώδη φεγγάρια μπορεί να έχουν δημιουργηθεί έπειτα από συγκρούσεις μεταξύ τέτοιων αντικειμένων οπότε το Kepler ενδέχεται να μας εκπλήξει σύντομα ευχάριστα!