Ανακάλυψη δύο νέων συμβάντων παλιρροϊκής διαταραχής

Μία διεθνής ομάδα αστρονόμων παρουσίασε την ανίχνευση δύο νέων συμβάντων παλιρροϊκής διαταραχής (TDEs) όπως φαίνεται σε δύο πρόσφατα δημοσιευμένες έρευνες. 

Χρησιμοποιώντας το Παρατηρητήριο Paloma που βρίσκεται κοντά στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, οι ερευνητές ανακάλυψαν εκλάψεις ακτινοβολίας που αποδείχθηκε πως ήταν TEDs.

Τα συμβάντα παλιρροϊκής διαταραχής, ή αλλιώς TEDs, είναι αστρονομικά φαινόμενα που συμβαίνουν όταν ένα άστρο περνάει αρκετά κοντά σε μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα και διασπάται από τις παλιρροϊκές δυνάμεις της μαύρης τρύπας, με αποτέλεσμα να προκαλείται η διακασία της διαταραχής. Τέτοια παλιρροϊκά διαταραγμένα αστρικά συντρίμμια αρχίζουν να καταρρέουν μέσα στην μαύρη τρύπα και, τότε, ακτιβολία αρχίζει να εξέρχεται από την εσώτατη περιοχή στην οποία συσσωρεύονται τα συντρίμμια, το οποίο είναι δείκτης παρουσίας ενός TDE. 

Τα TEDs είναι δυνητικά σημαντικοί ανιχνευτές ισχυρής βαρύτητας και συσσώρευσης για τους αστρονόμους και τους αστροφυσικούς, παρέχοντας απαντήσεις σχετικά με τον σχηματισμό και την εξέλιξη των υπερμεγέθων μαύρων τρυπών. 

Τα δύο καινούργια αυτά TEDs εντοπίστηκαν τον στις 29 Μαϊου και 29 Αυγούστου του 2016 και ορίστηκαν ως iPTF16axa και iPTF16fnl αντίστοιχα.