Ανακάλυψη: Οι αστρονόμοι ανακαλύπτουν ένα στοιχείο που έλειπε στον πλανητικό σχηματισμό

Οι πλανήτες πιστεύεται ότι σχηματίζονται στους δίσκους σκόνης και αερίων που βρίσκονται γύρω από νεαρά αστέρια. Αλλά οι αστρονόμοι έχουν κουραστεί πολύ για να διαμορφώσουν μια πλήρη θεωρία της καταγωγής τους που να εξηγεί πως αυτή η αρχική σκόνη αναπτύσσεται σε πλανητικά συστήματα. 

Μια ομάδα που αποτελείται από Γάλλους, Βρετανούς, και Αυστραλούς επιστήμονες πιστεύει πώς έχει βρει την απάντηση, με τις προσωμοιώσεις τους να δείχνουν τον σχηματισμό «παγίδων σκόνης» όπου θραύσματα σε μέγεθος βοτσάλου, συγκεντρώνονται και μένουν ενωμένα, και μετέπειτα αναπτύσσονται στα δομικά στοιχεία των πλανητών. 

Τα δεδομένα της έρευνας έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό Monthly Notices της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας (Royal Astronomical Society). 

Το ηλιακό μας σύστημα, και άλλα πλανητικά συστήματα, άρχισαν την ζωή τους με δίσκους των κόκκων αερίων και σκόνης γύρω από ένα νεαρό άστρο. Οι διαδικασίες που μετατρέπουν αυτούς τους μικροσκοπικούς κόκκους σε συσσωματώματα μερικών εκατοστών, καθώς και ο μηχανισμός για την κατασκευή πλανητικών πυρήνων, είναι απόλυτα κατανοητές. 

Το ενδιάμεσο στάδιο με τα θραύσματα σε μέγεθος βοτσάλου και το πως αυτά ενώνονται σε αντικείμενα μεγέθους αστεροειδών είναι λιγότερο ξεκάθαρο. 

Ο Dr. Jean-Francois Gonzalez, του Centre de Recherche Astrophysique της Λυόν στη Γαλλία, ήταν ο επικεφαλής αυτή της νέας έρευνας. Ο ίδιος σχολιάζει, «Μέχρι τώρα έχουμε παλέψει για να εξηγήσουμε πως τα βότσαλα μπορεί να ενώνονται και να σχηματίζουν τους πλανήτες, και όμως τώρα έχουμε ανακαλύψει τεράστιους αριθμούς πλανητών σε τροχιά γύρω από άλλα αστέρια που μας κάνουν να σκεφτόμαστε πως να λύσουμε αυτό το μυστήριο.»