Ανακάλυψη: Αστέρι Νάνος που περιέχει τα δομικά στοιχεία για την ύπαρξη ζωής

Δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που σήμερα πιστεύουν ότι ο πλανήτης μας ήταν απολύτως ξηρός στο πρώτο διάστημα της ζωής του κι ότι τα δομικά στοιχεία για την ύπαρξη ζωής (άνθρακας, άζωτο, νερό) εμφανίστηκαν μόνο μετά από διάφορες συγκρούσεις με αντικείμενα του ηλιακού μας συστήματος που “κουβαλούσαν” ήδη αυτά τα στοιχεία.

Πρόσφατα, μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες των Η.Π.Α. (UCLA) ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν ένα Λευκό Νάνο, σε απόσταση 200 ετών φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Βοότη (Boötes), του οποίου η ατμόσφαιρα είναι πλούσια σε άζωτο και άνθρακα, καθώς και οξυγόνο και υδρογόνο (τα στοιχεία του νερού). Η ανακάλυψη αυτή είναι σημαντική, σύμφωνα με τον καθηγητή αστρονομίας Β. Zuckerman, διότι οδηγούν στο συμπέρασμα ότι κάποιες από τις βασικές προϋποθέσεις για την ύπαρξη της ζωής είναι κοινές στο αχανές σύμπαν.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο ότι ο Λευκός Νάνος απέκτησε αυτά τα δομικά στοιχεία όταν ένας μικρός πλανήτης βρέθηκε τόσο κοντά στον νάνο που το μόνο που απέμεινε από αυτόν ήταν αέρια και σκόνη. Αυτά τα κομμάτια μπήκαν μετέπειτα στην τροχιά του νάνου και εν τέλει στο εσωτερικό του κουβαλώντας αυτά τα στοιχεία.

Αν και η παραπάνω ανακάλυψη είναι σημαντική, οι επιστήμονες που μετείχαν στην έρευνα ξεκαθαρίζουν ότι η μελέτη αυτή δεν απαντάει στο ερώτημα για το αν η ύπαρξη ζωής στο σύμπαν είναι κάτι το σύνηθες.