Ανακαλύφθηκε το πιο λαμπρό, πιο μακρινό πάλσαρ στο σύμπαν

Το τηλεσκόπιο XMM-Newton της ESA εντόπισε ένα πάλσαρ – τα περιστρεφόμενα απομεινάρια ενός κάποτε τεραστίου μεγέθους αστεριού – το οποίο είναι χίλιες φορές πιο λαμπρό από όσο θεωρούνταν πιθανό!

Το συγκεκριμένο πάλσαρ, ονόματι NGC 5907 X-1 που βρίσκεται στον σπειροειδή γαλαξία NGC 5907, είναι και το πιο μακρινό που έχει ποτέ ανακαλυφθεί με το φως του να έχει ταξιδέψει 50 εκατομμύρια έτη φωτός προτού ανιχνευθεί από το τηλεσκόπιο. 

Πάλσαρ

Τα πάλσαρ είναι περιστρεφόμενα, μαγνητισμένα αστέρια νετρονίων που σαρώνουν τακτικούς παλμούς ακτινοβολίας σε δύο συμμετρικούς δοκούς/στήλες σε ολόκληρο το σύμπαν. Εάν αυτές οι στήλες ευθυγραμμιστούν καταλλήλως με τη Γη λειτουργούν σαν το φως ενός φάρου που εμφανίζεται να αναβοσβήνει καθώς περιστρέφεται. Τα πάλσαρ ήταν κάποτε τεράστια αστέρια που εξερράγησαν σε μια ισχυρή έκρηξη σούπερνοβα στο τέλος της φυσικής τους ζωής και μετατράπηκαν σε μικρά και εξαιρετικά πυκνά αστρικά «πτώματα». 

«Η ανακάλυψη αυτού του πολύ ασυνήθιστου αντικειμένου, μακράν η πιο ακραία που έχει ανακαλυφθεί ποτέ όσον αφορά την απόσταση, τη φωτεινότητα, και το ρυθμό αύξησης της περιστροφής του, θέτει ένα νέο ρεκόρ για το τηλεσκόπιο XMMNewton και αλλάζει τις ιδέες μας για το πως αυτά τα αντικείμενα πραγματικά δουλεύουν», αναφέρει ο Norbert Schartel, επιστήμονας του πρότζεκτ της ESA