Ανακαλύφθηκαν τρία νέα ορυκτά σε έναν μοναδικό μετεωρίτη ! [φωτό]

Ερευνητές, με επικεφαλής τον μεταλλειολόγο Chi Ma, εντόπισαν τρία νέα ορυκτά σε ένα μικρό δείγμα του μετεωρίτη Khatyrka. 

Ο εν λόγω μετεωρίτης, που ανακτήθηκε σε κομμάτια από τα βουνά Koryak στην ανατολική Ρωσία το 1979 και το 2011, πήρε δημοσιότητα τα τελευταία χρόνια διότι περιέχει τα τους πρώτους τρεις φυσικούς ημικρυστάλλους που έχουν βρεθεί ποτέ. Ένας ημικρύσταλλος είναι μια φάση της στερεάς ύλης με συμμετρίες που θεωρούνταν ότι ήταν αδύνατο να υπάρχουν!

Αποτέλεσμα εικόνας για khatyrka meteorite

Ο Μa, διευθυντής του τμήματων Γεωλογικών και Πλανητικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Caltech, και οι συνάδελφοί του έχουν ανακαλύψει συνολικά 35 νέα ορυκτά μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένων 32 σε δείγματα μετεωριτών. Από τα περίπου 5.000 γνωστά ορυκτά που έχουν εγκριθεί και καταγραφεί από τη Διεθνή Ορυκτολογική Ένωση, περίπου 430 έχουν βρεθεί σε μετεωρίτες, πράγμα που σημαίνει ότι ο Ma μπορεί να «χρεωθεί» με την ανακάλυψη του περίπου 7% των ορυκτών που προέρχονται από μετεωρίτες. 

Three new minerals discovered in a unique meteorite

Τα νέα ορυκτά, ονόματι «stolperite» (από τον Edward Stolper, καθηγητή Γεωλογίας και Κοσμήτορα του Caltech), «hollisterite» (προς τιμήν του γεωλόγου του Princeton Lincoln Hollister), και «kryachkoite» (από τον Valery Kryachko, o οποίος ανακάλυψε τα πρώτα δείγματα του μετεωρίτη το 1979), συμβάλλουν στο εκκολαπτόμενο πεδίο της νανοορυκτολογίας – τη μελέτη δειγμάτων πετρωμάτων σε νανοκλίμακα.